Wykonanie
Kawałek porządnego mięcha upieczony w piekarniku, polany sosem i podawany z młodymi ziemniaczkami w
koperku. Pycha.

Składniki:- około 1 kg
szynki-1/2 szklanki
oliwy- 1/4 szklanki
wody-
przyprawy do marynaty:
gorczyca,
sól,
pieprz, czerwona
słodka papryka, czerwona
ostra papryka,
majeranek,
musztardaPrzygotowanie:Z przypraw i
oliwy przygotować marynatę.
Mięso namoczyć w marynacie i odstawić na około godziny w chłodne miejsce.
Szynkę umieścić w naczyniu żaroodpornym z pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 2 godzin. 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i włączyć termoobieg -
szynka ładnie się zarumieni. Najlepiej
szynkę zostawić jeszcze w ciepłym piekarniku około 30 minut wtedy będzie idealnie miękka i krucha. Powstały podczas pieczenia sos można zagęścić wedle uznania odrobiną
mąki pszennej, ziemniaczanej lub startym
ziemniakiem na najmniejszych oczkach.