Wykonanie
Cześć =) Pieczona
karkówka to
mięso, które można przygotować na wiele sposobów. Uwielbiam ten zapach unoszący się po kuchni - intensywny aromat pieczeni.
Karkówka pieczona, podana z
kartoflami i ulubionymi warzywami, jest wspaniałym obiadem dla całej rodziny. Jeśli pozostanie nam trochę
mięsa, możemy zostawić je na kanapki. Potrzeba do nich tylko
ogórka kiszonego lub małosolnego oraz
musztardy i można zajadać do woli. To jedno z najlepszych
mięs na kanapki.Dziś zapraszam na pieczoną
karkówkę podaną z
kartoflami i marynowanymi
pieczarkami.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania
karkówki w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:- kilka plastrów w miarę cienko pokrojonej
karkówki (około 1 cm)-
sól,
pieprz- wybrane
przyprawy, np. Marynata Staropolska Kamis,
ostra papryka,
majeranek-
oliwaSposób wykonania:1)
Mięso posypujemy
solą,
pieprzem i pozostałymi
przyprawami, skrapiamy
oliwą i podsmażamy z obu stron na patelni, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy pół szklanki
wody.2) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, wkładamy naczynie żaroodporne i pieczemy
mięso, pod przykryciem, przez około 1 godzinę i 15 minut.Smacznego =)