Wykonanie
Przepis na te
ciastka należy narazie do jedynych przepisów, których sama nie wypróbowałam a zamieściłam na blogu. Znając jednak osobiście osobę, która je wykonała
mogę z czystym sumieniem poręczyć, że są wyśmienite. Mam jednak nadzieję, że za jakiś czas skosztuję tego przysmaku na spotkaniu przy filiżance
kawy. A wtedy
będę na pewno mogła dopisać kilka zdań nie tylko na temat ich wyglądu a także smaku :)

Składniki:- 2 szklanki
maki krupczatki- 1/2 kostki
masła lub
margaryny- 1
jajko- 2/3 szklanki
cukru pudru- szczypta
soli- do wyboru:
cynamon lub
imbir,
kakao,
olejek migdałowy,
pomarańczowy,
cytrynowy, otarta
skórka z cytryny - w zależności od smaku jaki chcemy nadać
ciastkom- 1
jajko do smarowania,
cukier puder do posypania, ewentualnie
orzechy do ozdobieniaPrzygotowanie:
Mąkę,
margarynę,
jajko,
cukier puder,
sól i wybrany składnik wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie rozwałkować, powycinać kształty
ciastek i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Zdobić wedle uznania.
