ßßß
Macie ochotę na markizy? Są wspaniale cytrynowe, lekko chrupiące od maku. Z lekkim nadzieniem cytrynowym z serka kremowego. Ciasteczka są równie smaczne bez nadzienia :). Do ich wycinania możecie użyć dowolnej wykrawaczki do ciastek, ja zdecydowałam się na klasyczną, okrągłą z lekką falbanką. By zachowały swoją chrupkość przekładajmy je nadzieniem dopiero przed spożyciem. Do zrobienia :-).Składniki na 2 tuziny ciastek:2 i 3/4 szklanki mąki pszennejszczypta solipół łyżeczki proszku do pieczenia230 g masła, w temperaturze pokojowej1 szklanka cukru pudru (lub mniej)1 duże jajko2 łyżki maku (suchego)2 łyżki drobno otartej skórki z cytryny1 łyżeczka ekstraktu z waniliipół łyżeczki ekstraktu z cytrynyW naczyniu wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia.W misie miksera utrzeć masło, do puszystości, stopniowo dodając cukier. Dodać jajko, mak, skórkę z cytryny, oba ekstrakty i mąkę. Wszystko zmiksować, uformować kulę. Kulę podzielić na dwie części, spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 2 godziny w lodówce.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, lekko podsypując mąką. Wycinać ciasteczka. Układać je na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową) w 2 cm odstępach. Przed samym pieczeniem blaszki z ciastkami schłodzić w lodówce przez 15 minut.Piec ciasteczka, w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, lub dłużej, do momentu aż ich brzegi będą zarumienione. Wystudzić na kratce.Nadzienie z serka kremowego:220 g serka kremowego typu philadelphia1/3 szklanki cukru pudrupół łyżeczki ekstraktu z cytryny1/4 łyżeczki ekstraktu z waniliiWszystkie składniki zmiksować.Ciasteczka przekładać kremem (2 łyżeczki kremu na każde ciastko).Uwaga: ciastka najlepiej przekładać bezpośrednio przed spożyciem, gdyż potem miękną od nadzienia.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Bon Appetit 'Desserts', Barbara Fairchild.