Wykonanie

Macie ochotę na markizy? Są wspaniale
cytrynowe, lekko chrupiące od
maku. Z lekkim nadzieniem
cytrynowym z
serka kremowego.
Ciasteczka są równie smaczne bez nadzienia :). Do ich wycinania możecie użyć dowolnej wykrawaczki do
ciastek, ja zdecydowałam się na klasyczną, okrągłą z lekką falbanką. By zachowały swoją chrupkość przekładajmy je nadzieniem dopiero przed spożyciem. Do zrobienia :-).Składniki na 2 tuziny
ciastek:2 i 3/4 szklanki
mąki pszennejszczypta
solipół łyżeczki
proszku do pieczenia230 g
masła, w temperaturze pokojowej1 szklanka
cukru pudru (lub mniej)1 duże
jajko2 łyżki
maku (suchego)2 łyżki drobno otartej
skórki z cytryny1 łyżeczka ekstraktu z
waniliipół łyżeczki ekstraktu z
cytrynyW naczyniu wymieszać
mąkę,
sól,
proszek do pieczenia.W misie miksera utrzeć
masło, do puszystości, stopniowo dodając
cukier. Dodać
jajko,
mak,
skórkę z cytryny, oba ekstrakty i
mąkę. Wszystko zmiksować, uformować kulę. Kulę podzielić na dwie części, spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 2 godziny w lodówce.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, lekko podsypując
mąką. Wycinać
ciasteczka. Układać je na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową) w 2 cm odstępach. Przed samym pieczeniem blaszki z
ciastkami schłodzić w lodówce przez 15 minut.Piec
ciasteczka, w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, lub dłużej, do momentu aż ich brzegi będą zarumienione. Wystudzić na kratce.Nadzienie z
serka kremowego:220 g
serka kremowego typu philadelphia1/3 szklanki
cukru pudrupół łyżeczki ekstraktu z
cytryny1/4 łyżeczki ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki zmiksować.
Ciasteczka przekładać kremem (2 łyżeczki kremu na każde
ciastko).Uwaga:
ciastka najlepiej przekładać bezpośrednio przed spożyciem, gdyż
potem miękną od nadzienia.Smacznego :-).

Źródło przepisu - Bon Appetit 'Desserts', Barbara Fairchild.