ßßß Cookit - przepis na Cytrynowe markizy z makiem

Cytrynowe markizy z makiem

nazwa

Wykonanie

Macie ochotę na markizy? Są wspaniale cytrynowe, lekko chrupiące od maku. Z lekkim nadzieniem cytrynowym z serka kremowego. Ciasteczka są równie smaczne bez nadzienia :). Do ich wycinania możecie użyć dowolnej wykrawaczki do ciastek, ja zdecydowałam się na klasyczną, okrągłą z lekką falbanką. By zachowały swoją chrupkość przekładajmy je nadzieniem dopiero przed spożyciem. Do zrobienia :-).
Składniki na 2 tuziny ciastek:
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
230 g masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru (lub mniej)
1 duże jajko
2 łyżki maku (suchego)
2 łyżki drobno otartej skórki z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
pół łyżeczki ekstraktu z cytryny
W naczyniu wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia.
W misie miksera utrzeć masło, do puszystości, stopniowo dodając cukier. Dodać jajko, mak, skórkę z cytryny, oba ekstrakty i mąkę. Wszystko zmiksować, uformować kulę. Kulę podzielić na dwie części, spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 2 godziny w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, lekko podsypując mąką. Wycinać ciasteczka. Układać je na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową) w 2 cm odstępach. Przed samym pieczeniem blaszki z ciastkami schłodzić w lodówce przez 15 minut.
Piec ciasteczka, w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, lub dłużej, do momentu aż ich brzegi będą zarumienione. Wystudzić na kratce.
Nadzienie z serka kremowego:
220 g serka kremowego typu philadelphia
1/3 szklanki cukru pudru
pół łyżeczki ekstraktu z cytryny
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki zmiksować.
Ciasteczka przekładać kremem (2 łyżeczki kremu na każde ciastko).
Uwaga: ciastka najlepiej przekładać bezpośrednio przed spożyciem, gdyż potem miękną od nadzienia.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - Bon Appetit 'Desserts', Barbara Fairchild.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/cytrynowe-markizy-z-makiem