Wykonanie

Takie kolorowe
ciasteczka nie tylko pięknie wyglądają, ale także znakomicie smakują. Kruche i bardzo maślane idealnie komponują się z kwaskowym lukrem. Robiłam je już w tamtym roku, ale muszę przyznać, że nie były tak ładne jak te :DTechnika wykonania wzorów na motylkach i jajkach ta sama, którą się posłużyłam robiąc pajęczyny do tych babeczek.Składniki na ok. 40-50
ciasteczek:3 szklanki
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru pudru200 g zimnego
masła, pokrojonego na kawałki1
jajko2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1/2 łyżeczki
soliMąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia.
Jajko rozbełtać z ekstraktem. Zimne
masło zmiksować z
cukrem i
solą, aż składniki się połączą. Dodać
jajko z ekstraktem, ciągle miksując. Stopniowo wsypywać
mąkę i mieszać na niskich obrotach. Ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na ok. 1 godzinę.Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wyciąć
ciasteczka za pomocą wykrawaczek w różnych kształtach i ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Schłodzić znów przez ok. 10 minut. Piec w temperaturze 170-175°C przez ok. 8-12 minut. Pozostawić do wystygnięcia.
Lukier:3
białka, w temperaturze pokojowejok. 3 szklanki
cukru pudrukwasek
cytrynowy do smaku
barwniki spożywcze (ja używam barwników w proszku, które przed wmieszaniem do lukru rozpuszczam w minimalnej ilości
wody)
Białka umieścić w misie miksera i przesiać
cukier puder. Ucierać na wolnych obrotach przez ok. 15 minut. W trakcie ucierania dodać kwasek
cytrynowy do smaku (ok. pół łyżeczki).Rozdzielić
lukier pomiędzy 4 miseczki (lub więcej) i wmieszać barwniki. Za pomocą szprycy z tutką nr 2 lukrować
ciasteczka. Dobrze sprawdza się też stożek zwinięty z pergaminu i wypełniony lukrem.Aby wzory (na motylkach i jajkach) ładnie się ze sobą zlewały
lukier nie może być zbyt gęsty (można dodać odrobinę
wody i dobrze wymieszać). Nie można też zbyt długo czekać z robieniem wzorów wykałaczką, by
lukier nie zdążył stężeć. Natomiast ogonki zajączków dobrze zrobić z bardziej gęstego lukru (łatwo można go zagęścić dodając odrobinę
cukru pudru i dobrze wymieszać). Kolorowy
cukier użyty w tulipanach to po prostu zwykły
cukier wymieszany z barwniekim spożywczym w płynie i pozostawiony do wyschnięcia.Życzę smacznego!












Udział w akcjach kulinarnych: