Wykonanie
Fasolka po bretońsku to danie, które zawiera
fasolę gotowaną lub duszoną z
sosem pomidorowym wraz z kawałkami
mięsa i
wędlin. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej.
Fasolkę można przygotować w większej ilości oraz zawekować i tak przechowywać w spiżarni.

Składniki:- 1/2 kg
białej fasoli (np. jaś)- 1
cebula- 1/2 kg
mięsa (
łopatka,
szynka,
karkówka)- 1 pętko
kiełbasy- 1
przecier pomidorowy-
sól,
pieprz,
majeranek,
ziele angielskie,
liść laurowy- 1/2 litra
bulionu warzywnegoPrzygotowanie:
Fasolę opłukać i namoczyć na kilka godzin w wodzie. Gdy
fasola napęcznieje wylać
wodę i przełożyć do garnka z
bulionem,
zielem angielskim i
liściem laurowym. Gotować na wolnym ogniu do momentu aż
fasola zacznie mięknąć.
Mięso pokroić w kostkę razem z
kiełbasą, usmażyć na patelni.
Cebulę przypalić nad ogniem. Usmażone
mięso oraz
cebulę dodać do
fasoli i dusić około 30 minut na wolnym ogniu. Gdy
fasola jest już miękka dodać
przecier pomidorowy oraz doprawić
solą i
pieprzem. Pod koniec gotowania dodać
majeranek, wyłączyć ogień. Podawać z
pieczywem.