Wykonanie
Na pomysł upieczenia
szynki wpadłam podczas robienia zakupów. Spoglądałam na witrynę sklepową z zamiarem wyboru
wędliny na kanapki i żadna z tam obecnych nie zachęcała do kupna. Postanowiłam zatem zakupić ładny kawałek świeżej
szynki i zrobić swojską
wędlinkę.

Składniki:-
szynka wieprzowa: około 1 kg- składniki na marynatę:
olej,
woda,
sól,
pieprz,
pieprz biały,
pieprz ziołowy,
papryka czerwona słodka,
majeranek,
tymianek, cząber,
czosnek,
estragon,
tymianek,
liść laurowy,
ziele angielskie,
papryka ostra.Przygotowanie:
Szynkę umyć, wysuszyć i związać sznurkiem w celu uzyskania bardziej regularnego kształtu. Przygotować marynatę z podanych składników (dokładnie wymieszać składniki do otrzymania wymaganej konsystencji).
Szynkę bardzo dokładnie obtoczyć w marynacie, dodatkowo nakłuć
szynkę po całej powierzchni np. widelcem pomagając marynacie dostać się do środka
mięsa. Umieścić w zamkniętym naczyniu żaroodpornym i zapiekać około 1 godziny w temperaturze 200 stopni, później zmniejszyć do 160 i piec jeszcze około 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i nie wyjmować jeszcze
szynki, w wyłączonym piekarniku może poleżeć jeszcze kilkanaście minut.
Szynkę można podawać na ciepło z dodatkami jako danie obiadowe (z marynaty utworzy się aromatyczny sos, który można jedynie zagęścić) lub po ostudzeniu na kanapce.



