ßßß
Składniki na pulpety:- 0,5 kg mięsa mielonego- 1 jajko- 1 cebula- sól, pieprz do smaku- mąka do obtoczeniaSkładniki na sos:- 2 łyżki przecieru pomidorowego- sól i pieprz do smaku- 100 ml śmietany- 200 ml wody- ziele angielskie i liść laurowy- łyżka mąki- 10 dkg żółtego seraPrzygotowanie:Mięso mielone połączyć z jajkiem, drobniutko pokrojoną cebulą (lub startą na tartce). Doprawić solą i pieprzem i uformować niewielkie pulpeciki. Pulpety obtoczyć w mące, przełożyć na dno natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przygotować sos: mąkę wymieszać ze śmietaną, przecier wymieszać z wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy, doprowadzić do wrzenia, dodać mieszankę śmietany z mąką, zagęścić sos, gdy sos jest za gęsty można dodać wody lub mleka w celu otrzymania pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem zalać pulpety, sos powinien przykryć wszystkie pulpety. Posypać startym żółtym serem, przykryć pokrywką żaroodporną i wstawić do piekarnika na około 45 minut w 190-200 stopniach. Podawać z makaronem.