ßßß
Składniki:- 5-6 buraków ćwikłowych- 4 skrzydełka- 1 marchew- kawałek selera i pora- 1 cebula- liść laurowy i ziele angielskie- 0,5 łyżeczki cukru- sok z cytryny lub ocet- sól, pieprz, majeranek (2 łyżki)Przygotowanie:Mięso obgotować, zebrać szumowiny. Dodać marchew, por, seler, liść i ziele. Cebulę przypalić nad ogniem i wrzucić do wywaru. Buraki obrać, pokroić w dość grube plastry i wrzucić do zupy. Gotować na wolnym ogniu. Jak buraki zmiękną dodać cukier, doprawić sokiem z cytryny, aby uzyskać delikatnie kwaśny smak. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec gotowania zasypać majerankiem. Można podawać w tej formie jak na zdjęciach - ja lubię smak ugotowanych buraków. Barszcz do uszek, pierogów czy krokietów podajemy najlepiej przecedzony. Możemy go również zabielić śmietaną i podawać z okraszonymi ziemniakami.