ßßß Cookit - przepis na Marchew na parze z czerwonymi warzywami w słodkim sosie sojowym

Marchew na parze z czerwonymi warzywami w słodkim sosie sojowym

nazwa

Wykonanie

Witam, jako że okres żywienia się samymi warzywami powoli dobiega końca, pragnę podzielić się z Wami jednym z ostatnich przepisów na danie pozbawione wszelakiego tłuszczu, składające się tylko i wyłącznie z warzyw.
Składniki (2 porcje):
6 marchewek (średniej wielkości\0
200 g grzybów mun
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1 papryczka pepperoni
brokuła
cebula dymka
pomidor
garść oliwek czarnych
1/4 pora
Słodki sos sojowy (kecap manis)
pieprz czarny
sok z limonki
Przygotowanie:
Marchew należy obrać i przekroić wzdłuż na dwie równe połówki o gotujemy je na parze przez około 20 minut.
Pomidora należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki a następnie pokroić na ok 12 równych części.
Grzyby mun przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu a następnie kroimy w paski o szerokości ok 2 cm.
Paprykę kroimy w paski (ok 5 cm długości)
Pepperoni kroimy w cienkie kawałki tak samo jak oliwki, cebulę dymkę oraz por.
Brokuła kroimy w bardzo małe kawałki.
Wszystkie warzywa i grzyby (oprócz marchewki i papryki) wrzucamy na rozgrzanego woka i mieszamy przez około 5 minut.
dodajemy 2 łyżki słodkiego sosy sojowego oraz łyżeczkę soku z limonki. Dodajemy łyżeczkę pieprzu i podgrzewamy na woku mieszając co jakiś czas.
Na końcu dodajemy paprykę i podgrzewamy wszystko przez 5 minut aż sos zredukuje się do minimum.
potrawę nakładamy na ugotowane na parze marchewki o posypujemy drobno posiekaną cebulą dymką lub szczypiorkiem
Smacznego ! i !
Źródło:http://tasteinspirations.blogspot.com/2013/06/marchew-na-parze-z-czerwonymi-warzywami.html