Wykonanie
Zawsze mówiłam, że mogłabym zostać wegetarianką, bo uwielbiam potrawy z
cukinii,
kalafiora,
brokułów,
szpinaku, do tego nasze polskie
pomidory malinowe,
rzodkiewki chrupiące.. Jednak, gdyby jeszcze istniało jakieś warzywo o smaku kotletów mielonych,
schabowych czy domowej
wędliny- byłabym w pełni usatysfakcjonowana :) A skoro takich warzyw nie ma – to zostanę przy mięsożernym stylu życia.Poniżej podaję przepis na pyszny schabik z
żurawiną i polecam zastosowanie małej sztuczki. Połowę
schabu nadziewamy
żurawiną, a z drugiej strony
suszonymi morelami lub
śliwkami. Wtedy mamy dwie różne
wędliny przy mniejszym wysiłku ;)Schabik, który połknął
żurawinę1 kg
schabu bez kości
pieprz czarny grubomielony
sólmajeranekpapryka słodka mielona3 łyżki
oliwy100 gram
żurawiny suszonejDługim nożem robimy w środku
schabu – nacięcie (kieszonkę), gdzie umieszczamy
żurawinę. Następnie przygotowujemy marynatę –
sól,
pieprz,
paprykę,
majeranek (można dodać inne
przyprawy jeszcze) wymieszać z
olejem i wlać do miski blaszanej.
Potem oblać marynatą
schab i wstawić na noc do lodówki, można w międzyczasie obracać
schab na drugą stronę, aby
mięso wchłonęło równomiernie
przyprawy. Włożyć do rękawa do pieczenia i piec w temp 180 stopni około 60 minut.