Wykonanie
03 Kwietnia 2015 Gotowanie ze stylemPrzepis na
schab pieczony z dodatkiem
suszonej żurawiny z
sosem chrzanowym. Bardzo dobra propozycja dania, którą możecie wykorzystać na święta. Świeży
chrzan łatwo polubić i na stałe wprowadzić do naszej kuchni. Jeśli nie lubicie jednak tego składnika, możecie po prostu upiec
schab według przepisu i spożyć go z innymi ulubionymi dodatkami.
Składniki :1 kg
schabu bez kości3 łyżki
musztardy francuskiej100 g
suszonej żurawiny1 gałązka świeżej
natki pietruszki1 łyżeczka
majeranku2 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprz do smakuSposób przygotowania:
Schab opłukać, osuszyć;
ostrym nożem nakłuć otwory w kilku miejscach, następnie włożyć w nie
suszoną żurawinę.Resztę
żurawiny posiekać na drobno, dodać
musztardę francuską,
oliwę, posiekaną
natkę pietruszki,
sól,
pieprz,
majeranek i wymieszać wszystko razem.
Schab przyprawić
solą i
pieprzem, następnie obłożyć panierką z
suszonej żurawiny i
musztardy francuskiej. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać 1 szklanką
wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.
Sos chrzanowy:Na patelni rozgrzać maso, dodać nieco
mąki i zrobić zasmażkę (lekko podgrzewać, aby
mąka się nie zrumieniła). Powoli dodawać
mleko cały czas mieszając. Jak sos zgęstnieje dodać
chrzan. Doprawić
solą i
pieprzem, dodać więcej
mleka, aby doprowadzić sos do odpowiedniej konsystencji i wymieszać. Na sam koniec dodać
żurawinę.Kiedy
schab delikatnie przestygnie pokroić go w plastry. Następnie zalać
sosem chrzanowym.