ßßß
Składniki :1 kg schabu bez kości3 łyżki musztardy francuskiej100 g suszonej żurawiny1 gałązka świeżej natki pietruszki1 łyżeczka majeranku2 łyżki oliwy z oliweksól i pieprz do smakuSposób przygotowania:Schab opłukać, osuszyć; ostrym nożem nakłuć otwory w kilku miejscach, następnie włożyć w nie suszoną żurawinę.Resztę żurawiny posiekać na drobno, dodać musztardę francuską, oliwę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, majeranek i wymieszać wszystko razem.Schab przyprawić solą i pieprzem, następnie obłożyć panierką z suszonej żurawiny i musztardy francuskiej. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać 1 szklanką wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.Sos chrzanowy:Na patelni rozgrzać maso, dodać nieco mąki i zrobić zasmażkę (lekko podgrzewać, aby mąka się nie zrumieniła). Powoli dodawać mleko cały czas mieszając. Jak sos zgęstnieje dodać chrzan. Doprawić solą i pieprzem, dodać więcej mleka, aby doprowadzić sos do odpowiedniej konsystencji i wymieszać. Na sam koniec dodać żurawinę.Kiedy schab delikatnie przestygnie pokroić go w plastry. Następnie zalać sosem chrzanowym.