ßßß
makaron penne (300g),szpinak mrożony w liściach (5 mrożonych bloczków)filet z kurczaka (400 g),cebula (1 średnia),śmietana (duże opakowanie 500g, polecam śmietanę Piątnicy),czosnek (2 ząbki),imbir (1 łyżeczka)kolendra (1 łyżeczka),pieprz i sól,ziarna słonecznika (3 łyżki),gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki),Jak zrobić:Nastawiamy wodę do ugotowania makaronu. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, cebulę również.W moździerzu rozbijamy na pył ziarna kolendry, dosypujemy imbir, dokładamy czosnek i sól - ucieramy na gładka masę. Na patelnię nalewamy odrobię oleju, rozgrzewamy go. Kurczaka szybko mieszamy z ziołowo-czosnkową pastą. Na gorący tłuszcz wrzucamy kurczaka i cebulę, szybko przesmażamy, dokładamy rozmrożone liście szpinaku, smażymy, doprawiamy gałką muszkatołową. Patelnie zdejmujemy z ognia, powoli dolewamy śmietanę i mieszamy. Jeśli sos jest mało klarowny można dołożyć łyżkę masła. Zagotowujemy całość. Na oddzielnej suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. ugotowany makaron mieszamy z sosem. Na talerzu posypujemy uprażonym słonecznikiem.Szybkie, proste, pyszne.