Wykonanie

Ponieważ święta spędziłam po za domem, w lodówce po powrocie pustki, a dzisiaj miałam gości na obiedzie. Postanowiłam więc upiec ciasto, a że jak zwykle lubię eksperymentować upiekłam
biszkopt i zrobiłam deser w formie
tortu. Pyszny lekki inny niż wszystkie kremy.składniki na
biszkopt:- 4
jajka-
budyń waniliowy-
mąka krupczatka- szkl.
cukru- łyżeczka
proszku do pieczenia
składniki na krem:-
serek mascarpone 500g-
skórka z cytryny-
imbir kandyzowany 100g-
cukier puder 70gponadto:-
likier amaretto- esencja
herbaty- buka
tarta do posypania formy- tłuszcz do nasmarowania formy- puszka
brzoskwiń-
czekolada do ozdoby

sposób wykonania:
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę.
Budyń wsypujemy do szklanki, uzupełniamy
mąką i dodajemy
proszek do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej i miksujemy na gładką masę. Do nasmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą tortownicy wlewamy ciasto. Pieczemy około 30min w temperaturze 180stopni.
Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy
cukier puder,
skórkę z cytryny i pokrojony drobno
imbir. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Kiedy
biszkopt ostygnie kroimy go w pół, nasączamy ponczem z esencji zmieszanej z
likierem, następnie smarujemy kremem, układamy
brzoskwinie. Przykrywamy drugą połową
biszkoptu, znowu nasączamy i smarujemy kremem. Wierzch posypujemy wiórkami
czekolady. Przed podaniem wstawiamy do lodówki na minimum 15minut. Smacznego ;-)