ßßß Cookit - przepis na Tortowe cytrynowo- imbirowe

Tortowe cytrynowo- imbirowe

nazwa

Wykonanie

Ponieważ święta spędziłam po za domem, w lodówce po powrocie pustki, a dzisiaj miałam gości na obiedzie. Postanowiłam więc upiec ciasto, a że jak zwykle lubię eksperymentować upiekłam biszkopt i zrobiłam deser w formie tortu. Pyszny lekki inny niż wszystkie kremy.
składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- budyń waniliowy
- mąka krupczatka
- szkl. cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na krem:
- serek mascarpone 500g
- skórka z cytryny
- imbir kandyzowany 100g
- cukier puder 70g
ponadto:
- likier amaretto
- esencja herbaty
- buka tarta do posypania formy
- tłuszcz do nasmarowania formy
- puszka brzoskwiń
- czekolada do ozdoby
sposób wykonania:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Budyń wsypujemy do szklanki, uzupełniamy mąką i dodajemy proszek do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej i miksujemy na gładką masę. Do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy wlewamy ciasto. Pieczemy około 30min w temperaturze 180stopni. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder, skórkę z cytryny i pokrojony drobno imbir. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Kiedy biszkopt ostygnie kroimy go w pół, nasączamy ponczem z esencji zmieszanej z likierem, następnie smarujemy kremem, układamy brzoskwinie. Przykrywamy drugą połową biszkoptu, znowu nasączamy i smarujemy kremem. Wierzch posypujemy wiórkami czekolady. Przed podaniem wstawiamy do lodówki na minimum 15minut. Smacznego ;-)
Źródło:http://mylifeofcooking.blogspot.com/2013/12/tortowe-cytrynowo-imbirowe.html