Witajcie! Pięknie zrymował mi się tytuł dzisiejszego posta. Wiece już z niego co jest przedmiotem posta. Pierwszy raz zdecydowałam się zrobić burgera w wersji wege :) I muszę przyznać, że żaden fast food nie smakuje tak jak mój dzisiejszy burger. W dodatku jest o wiele zdrowszy.Składniki (3 sztuki):3 bułki grahamki6 plastrów czerwonej cebuli6 plastrów pomidora6 plastrów ogórka zielonegoroszponkaKotlet:1 szklanka zielonej soczewicy1 cebula4 ząbki czosnku1 jajko2 łyżki kaszy manny1 łyżeczka bazyliisólpieprzSos:1 mały jogurt naturalny1 łyżka bazylii1/4 ogórka zielonego ze skórką1/2 łyżeczki czosnku w proszkusólpieprzSoczewicę gotujemy w szklance wody do miękkości. Następnie odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy cebulę i czosnek wcześniej drobno pokrojone oraz resztę produktów, bez kaszy manny. Za pomocą blendera wszystko mielimy na gładką masę. Następnie dodajemy kaszę mannę i wyrabiamy ręką. Robimy 3 kotlety wielkości bułki.Wszystkie składniki sosu wrzucamy do miseczki i mieszamy.Na rozgrzanym oleju smażymy kotlety, w międzyczasie bułki podgrzewamy w piekarniku.Na dolnej części bułki układamy roszponkę, następnie kotlet, sos, ogórek, cebula, pomidor i przykyrwamy górną częścią bułki.