Wykonanie
Przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku . Autorka napisała, że jest to porcja na 12 sztuk, mi używając silikonowych foremek wyszło 18 muffinek. Babeczki wyszły idealne, są pulchne i przepyszne.Składniki:2 szklanki startej
marchewki (ok. 4 sztuk)1 i 1/2 szklanki
mąki1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli3/4 szklanki
oleju4
jajka1 szklanka
brązowego cukru1 łyżeczka
aromatu waniliowegoprzyprawy: 1 łyżeczka
cynamonu, 1/2 łyżeczki
imbiru, 1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejLukier:sok z jednej
cytryny + starta skórkaok. 1 1/2 szklanki
cukru pudruWykonanie:Do miski przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól,
sodę i
przyprawyW drugiej misce wymieszać
jajka z
cukrem, następnie dodać
olej, startą na grubych oczkach
marchewkę i
aromat waniliowy. Ww. składniki wymieszać za pomocą łyżki z
mąką i
przyprawami.Masę przełożyć do silikonowych foremek lub formy na muffinki i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C. Piec przez 25 min. (patyczek włożony w środek babeczki musi być suchy i czysty). Zanim nałożymy
lukier muffinki musza przestygnąć.Wykonanie lukru:Skórkę i
sok z cytryny wymieszać z
cukrem na jednolitą masę. Masa nie może być za rzadka ani za gęsta, w zależności od konsystencji możemy dodać więcej
cukru lub
soku z cytryny.Smacznego