Wykonanie
Pamiętacie moje owsiane pankejki ? Te są bardzo podobne. Ostatnim razem robiłam je na obiad ;) Teraz postanowiłam przygotować słodkie i pożywne śniadanko. Placuszkami naprawdę można się najeść i długo nie jest się po nich głodnym. Dzieje się tak zapewne z powodu dodatku
płatków owsianych, którymi zastępuję sporą część
mąki. Dzięki temu są również trochę zdrowsze, a jeśli podamy je ze świeżymi
owocami, to już praktycznie pełnowartościowy posiłek. Dodatkowo polecam zastąpić zwykłą
mąkę pszenną,
mąką pełnoziarnistą. Stałam się jej wielką fanką i teraz wszystko mogłabym robić właśnie z niej. Z takiej
mąki piekłam już bułeczki
śniadaniowe, które pięknie wyrosły i wyszły pyszne i puszyste (wkrótce na blogu). Przymierzam się także do pierogów i mam nadzieję, że niedługo
będę mogła je zaprezentować. Jednak
póki co zapraszam na moje
śniadaniowe placuszki w nieco innej odsłonie.Placuszki owsiane z wiórkami kokosowymiporcja dla 4 osób
Potrzebujemy:1,5 szklanki
mąki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej)1 szklankę
płatków owsianych (u mnie górskie)3 czubate łyżki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka1 szklankę
mleka1 czubatą łyżkę kwaśnej
śmietany 18%szczyptę
soli80 g rozpuszczonego
masła50 g
wiórków kokosowycholej do smażenia (opcjonalnie)ulubione dodatki, np.
cukier puder do posypania, domowy
dżem lub świeze
owoceWszystkie suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Następnie dodajemy
jajka roztrzepane ze
śmietaną oraz rozpuszczone
masło. Mieszając, stopniowo dolewamy
mleko. Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Podajemy od razu. Najlepiej smakują ciepłe, oprószone tylko
cukrem pudrem, chociaż z
dżemem wiśniowym i prażonymi jabłuszkami również były pyszne :)
Smacznego!PS. Placuszki robi się błyskawicznie, nie potrzeba miksera, a więc nikogo z domowników nie obudzimy. Polecam serdecznie wszystkim tym, którzy mają dość kanapek czy
płatków z
mlekiem. Zapewniam, że takie śniadanie ucieszy każdego niejadka ;)