Wykonanie
Przyznajcie się, kto po takim tytule nie pomyślałby o ciasteczkach? To chyba pierwsze, co również mnie przyszłoby na myśl, ale... Nie tym razem ;) Wczoraj przez cały dzień miałam ochotę na coś słodkiego. Myślałam co by tu zrobić i wymyśliłam. Obiad na słodko! Jadacie takie? My bardzo rzadko, ale czasami można sobie pozwolić na małe łasuchowanie. Danie, które dzisiaj chcę Wam przedstawić jest trochę deserowe, a już na pewno zdecydowanie bardziej
śniadaniowe lub podwieczorkowe. (
Jada ktoś jeszcze podwieczorek?) Na obiad także się sprawdziło, ponieważ jest dość sycące. Wie ktoś co mam na myśli? Placuszki! Trochę bardziej w stylu amerykańskich pancake, ale o wzbogaconym wnętrzu. Dziś proponuję opcję z dodatkiem
płatków owsianych i
rodzynek. Swoje podałam ze świeżym
bananem, ale mogą występować także w towarzystwie innych
owoców,
bitej śmietany,
syropu klonowego, płynnego
miodu,
czekolady lub po prostu
cukru pudru. Jednak gdy wybieramy zdecydowanie słodkie dodatki, warto zmniejszyć ilość
cukru w cieście. Nasze były w sam raz. Delikatnie słodkie i bardzo dobre. Zapraszam na przepis.porcja dla dwóch głodnych osób
Będziemy potrzebować:1 szkl.
mąki pszennej1 szkl.
płatków owsianych (ja użyłam górskich)2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru (u mnie puder, ale to chyba nie ma większego znaczenia)szczypta
soliok. 80 g rozpuszczonego
masła1 kopiasta łyżka kwaśnej
śmietany 18%2
jajka1 szklanka
mlekaolej do smażenia (opcjonalnie)Dodatkowo:2
banany pokrojone w cienkie plasterkidowolne dodatki wedle uznaniaPrzygotowanie placuszków jest dziecinnie proste. Najpierw w misce mieszamy wszystkie suche składniki:
mąkę,
płatki,
proszek do pieczenia,
cukier i szczyptę
soli.
Jajka roztrzepujemy ze
śmietaną i dodajemy wraz z rozpuszczonym
masłem do mieszanki suchych składników. Mieszamy, a następnie dodajemy 3/4 szklanki
mleka. Ponownie mieszamy i sprawdzamy konsystencję ciasta. Jeśli jest jeszcze bardzo gęsta dodajemy resztę
mleka. Całość jeszcze raz mieszamy. Smażymy spore placki na suchej lub bardzo delikatnie natłuszczonej patelni na rumiano. Podajemy przełożone plasterkami
bananów.
Smacznego!