Wykonanie
Chociaż wiosna nareszcie przyszła, to nie rozpieszcza nas niestety pogodą. Jak na złość szare chmury oraz deszczowa aura towarzyszą nam już od ładnych kilku dni. Co wtedy robić? Piec, gotować i eksperymentować. Na szczęście na stragany zawitały już sezonowe warzywa i można poszaleć. Dziś proponuję szybki obiad lub kolację, która przeniesie nas do pięknej i
słonecznej Prowansji. Tradycyjnie danie to przygotowywane jest bez
mięsa, jednak mam w domu prawdziwego mężczyznę, dla którego obiad bez
mięsa, to nie obiad. W związku z tym postanowiłam dodać
pierś z kurczaka. Reszta właściwie bez zmian, więc gdybyście
mieli ochotę na to danie w jego oryginalnej, wegetariańskiej odsłonie, wystarczy
kurczaka pominąć. Ratatouille lub po prostu ratatuj jest idealnym rozwiązaniem, gdy za oknem szaro. Rozgrzeje zmarzniętych i przemokniętych, a dom wypełni pięknymi aromatami. Polecam serdecznie.porcja dla 5-6 osób

Należy przygotować:1 niewielkiego
bakłażana1 niewielką
cukinię2
papryki (ja użyłam czerwonych, ale można użyć dowolnych)300 g
pieczarek2 ząbki
czosnku1 puszka krojonych
pomidorów (w sezonie świetnie sprawdzą się świeże)100-150 g dobrego
koncentratu pomidorowego1 podwójna
pierś z kurczakaprzyprawy:
sól morska, świeżo mielony
czarny pieprz,
zioła prowansalskie (lub inne ulubione), 2 płaskie łyżeczki
cukrupęczek świeżej
natki pietruszkiolej do smażenia (ok. 3-4 łyżki)
chleb do podaniaPrzyrządzanie tego dania należy zacząć od pokrojenia wszystkich warzyw i
kurczaka.
Bakłażana,
cukinię i
pieczarki w dość grube (ok. 5 mm) półplasterki,
paprykę i
kurczaka w sporą kostkę.
Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę.
Natkę pietruszki siekamy.
Kurczaka oprószamy
solą,
pieprzem oraz wybranymi
ziołami i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie każde z warzyw podsmażamy osobno na dużej i głębokiej patelni, na bardzo małej ilości
oleju (najlepiej byłoby w ogóle bez tłuszczu).
Bakłażana ok. 2 min.,
cukinię 3-4,
pieczarki 4-5, a
paprykę najdłużej, bo do momentu, kiedy zacznie delikatnie mięknąć, ok. 5-7 min. Teraz wszystkie warzywa i
pieczarki umieszczamy razem (może to być ta sama patelnia lub garnek z grubym dnem), dodajemy
pomidory z puszki,
koncentrat pomidorowy,
kurczaka oraz
przyprawy i suszone
zioła. Całość dusimy 10 min. Na koniec dodajemy
natkę pietruszki i w razie potrzeby jeszcze przyprawiamy. Ratatuj podajemy ciepłe, z kromką pysznego
pieczywa.Smacznego!

PS. Ostatnio mam bardzo napięty grafik i całą masę rzeczy na głowie, co skutkuje niestety mniejszą ilością czasu, który
mogę poświęcić na blogowanie. Nie martwcie się jednak, w miarę możliwości postaram się publikować nowe przepisy. Trochę mi się już ich uzbierało, więc trzymajcie kciuki ;)