Wykonanie

Za mną bardzo pracowity czwartkowy dzień. Byłam zaangażowana w sto rzeczy równocześnie i nie zdążyłam pochwalić się Wam moim nowym dziełem. Ciasto powszechnie znane jest pod nazwą Fale Dunaju. U mnie zagościło trochę w innej wersji, ponieważ dodałam do niego
owoce, których w
porze jesiennej nigdy dość...
śliwki i
gruszki. Całość wygląda bardzo imponująco oraz smakuje wybornie. Nie jest słodkie dzięki
czemu po raz kolejny
mogę pozwolić sobie na spory kawałek i nie
mieć wyrzutów sumienia. Doskonałym wykończeniem ciasta okazała się także kremówka:) Nic tylko brać dokładkę:)

Składniki:- 5
jajek- 30 dag
mąki- 25 dag
masła- 15 dag
cukru- szczypta
soli- 1 łyżeczka
cukru waniliowego- kilka kropel
aromatu waniliowego- 3 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżka
kakao- 1 łyżka
mleka- 3
gruszki- 8
śliwek- 375 ml
śmietany 30%- 3 łyżki
cukru pudruWykonanie:Możemy zacząć od przygotowania
owoców.
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę (aby nie ściemniały możemy skropić je
sokiem z cytryny), natomiast
śliwki pozbawiamy pestek. Następnie zabieramy się do ucierania
masła z
cukrem, czynność ta trwa dość długo, ponieważ musimy rozdrobnić wszystkie kryształki
cukru. Gdy masa będzie już puszysta dodajemy szczyptę
soli oraz po jedynym
jajku, cały czas mieszając.
Proszek do pieczenia łączymy z
mąką i stopniowo wsypujemy do masy. Ucieramy całość do uzyskania jednolitego ciasta.

Gdy ciasto jest już gotowe 3/4 całości przekładamy łyżką na blaszkę wyłożoną pergaminem. Na jasną warstwę wrzucamy
śliwki otworami do góry. Do pozostałej części ciasta dodajemy łyżkę
mleka i
kakao. Dokładnie mieszamy i wlewamy na
śliwki wyrównując całe ciasto nożem. Na ciemniej warstwie układamy
gruszki (jeśli nie chcemy, aby
gruszki poszły na dno ciasta możemy obtoczyć je w
mące).Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 st pieczemy przez 40 min (najlepiej przed wyciągnięciem sprawdzić jeszcze ciasto patyczkiem). Po upieczeniu wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia.Ostatnią czynnością jest ubicie
śmietany z
cukrem pudrem i wyłożenie jej na wierzch ciasta. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki.

