Wykonanie
Gruszkowiec to jedno z ulubionych ciast mojego
męża. Ciekawy smak
gruszek w cieście sprawia, że je się go ze smakiem.Inspiracja
Składniki:2 szklanki
mąki krupczatki1 łyżeczka
proszku do pieczenia20 dag
masła0,5 szklanki
cukru pudru2
jajka***6 dużych
gruszekskórka i
sok z cytrynylitr
wody0,75 szklanki
cukru***1 szklanka
mleka 1 szklanka
śmietanki kremówki 0,75 szklanki
cukru 1 opakowanie
cukru waniliowego 5 jaj 3 łyżki
mąki 1 łyżeczka
proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki
soliGruszki umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę, obficie skropić
sokiem z cytryny. W rondlu zagotować
wodę z
cukrem i
skórką z cytryny, włożyć
gruszki, ponownie doprowadzić do wrzenia, odstawić do wystygnięcia,
potem osączyć na sicie.Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia w kształcie formy, większy niż spód, odkleić górny arkusz. Ciasto przenieść razem z dolnym papierem do formy, podnieść brzegi, nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec 20 minut.
Jaja wybić, rozkłócić. W połowie
mleka rozmieszać
mąkę i
proszek do pieczenia, dodać
jaja, dokładnie zmiksować. Pozostałe
mleko i
śmietanę wlać do rondla, wsypać
cukier,
cukier waniliowy,
sól, zagotować, zestawić z ognia, mieszając, dodać masę jajeczną, i nie przerywając mieszania, ponownie wstawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, odstawić. Na zapieczone ciasto rozłożyć równo
gruszki, zalać masą
mleczno-jajeczną, wstawić do gorącego piekarnika, piec 30 minut w temperaturze 170 st. C.
Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać
cukier puder, dodać
masło i posiekać nożem. Wlać rozkłócone
jajka i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na godzinę.