Wykonanie

Wczoraj rozpoczęły się Mistrzostwa Europy w Piłce Siatkowej Mężczyzn. Za nami pierwszy mecz, chociaż różnie jest oceniany, wygrany. Przyjemnie się wraca do chwil kiedy całą rodziną zasiadamy do telewizora, aby kibicować naszym. Nie ma chyba na moim osiedlu większych kibiców siatkówki niż ja i mój tato. Muszę przyznać, że jesteśmy wymagającymi fanami i nie tak łatwo przechodzi nam prze gardło znana wszystkim przyśpiewka "Nic się nie stało..."Za niewiele ponad godzinę kolejny mecz, zamiast niezdrowych
chipsów, paluszków i słonych orzeszków szykuje coś extra- tartę z warzywami i
szynką.Dziś wieczorem będzie zdrowo, kolorowo i głośno.Ciasto jest z tego samego przepisu, który użyłam TUTAJ, tylko że zamiast
cukru pudru dodałam
zioła (
bazylię,
oregano.
sól ziołową)Składniki na ciasto:- 2
jajka- 30 dag
mąki- 20 dag
margaryny-
zioła
Dodatki:-
brokuł- 4
pieczarki- 1/2 dużej
cukini- 3 średnie
pomidory- 25 dag
szynki- 20 dag
sera żółtego- 2
jajka- świeża
pietruszka-
ziołaWykonanie:Instrukcję na wykonanie ciasta znajdziecie w podanym powyżej linku. Po włożeniu ciasta do zamrażalnika możemy zabrać się za przygotowanie warzyw. Obieramy i podsmażamy
pieczarki oraz
cukinię, kroimy w kostkę
paprykę,
szynkę w paski, a także wstawiamy
wodę na
brokuła. Parzymy
pomidory, aby obrać je ze skórki i kroimy w łódeczki. Trzemy na tarce
ser żółty oraz siekamy
pietruszkę. Wyciągamy ciasto z zamrażalki i wykładamy nim formę do tarty (ponieważ dysponuję tylko jedną formą, a ciasta wyszło sporo wyłożyłam także zwykłą blaszkę), następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st i pieczemy przez 10 min. Po wyciągnięciu układamy wszystkie warzywa,
szynkę polewamy to roztrzepanym
jajkiem, a na koniec posypujemy
serem żółtym. Całość wkładamy do piekarnika na 15 min. Po wyciągnięciu dekorujemy
pietruszką.



Trzymajcie kciuki za naszych :)