Wykonanie
Miałam napisać wcześniej, ale niespodziewanie okazało się, że został wybrany nowy Papież i wraz z moimi współlokatorkami chciałyśmy zobaczyć jego pierwsze chwile Pontyfikatu. Siedząc przed monitorem komputera (próżno szukać u nas w mieszkaniu telewizora) wcinałyśmy WIOSENNĄ
SAŁATKĘ z grzankami posmarowanymi
masłem czosnkowym.Składniki:- 1
brokuł (jeśli jest zapakowany w
trzech kawałkach to wystarczą dwie części)- 3
jajka- 1/2 puszki
kukurydzy- 2
pomidory- 1/2 kubeczka
jogurtu naturalnego- 1/2 kostki
masła- 4 ząbki
czosnku- 2
bułki-
sól-
pieprz-
koperek (świeży lub suszony)

Wykonanie:Pierwsza Faza: Stawiamy
wodę do dwóch garnków: jeden na
brokuły, drugi na
jajka.Druga Faza: Dzielmy
brokuła na kawałki, a także myjemy i kroimy w kostkę
pomidora (jeśli ktoś nie lubi skórki, może ją z łatwością zdjąć trzymając je we wrzącej wodzie ok. 2 min). W tym czasie możemy także przygotować sos do sałatki. Do
jogurtu naturalnego wciskamy dwa ząbki
czosnku, wsypujemy dwie łyżeczki
suszonego koperku oraz przyprawiamy
solą i
pieprzem .Trzecia Faza: W chwili wrzenia
wody solimy ją i wrzucamy
brokuła (gotujemy 4 min), a także
jajka (ok. 7-8 min). W tym czasie przygotowujemy
masło czosnkowe: do miseczki z
masłem, wciskamy dwa ząbki
czosnku, solimy oraz dodajemy
pieprz i
koper.ek Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby
masło stało się jednolitą masą.Czwarta Faza: Po wyciągnięciu
brokuła odstawimy go na talerz do wystudzenia. Obieramy i kroimy
jajka. Kiedy mamy już przygotowane wszystkie składniki, wsypujemy je warstwami do miski. (Ja zaczynam od
brokuła, później kładę
kukurydzę,
pomidory i
jajka. I znowu
brokuł,
kukurydza,
pomidory,
jajka). Na końcu polewamy
sałatkę przygotowanym wcześniej sosem i odstawiamy.Rada: Jeśli będziemy układać składniki warstwami
kukurydza nie opadnie nam na dno, a
jajka zachowają swoją formę ;) Takiego efektu możemy nie uzyskać mieszając wszystko razem.Piąta Faza: Kroimy
bułki, wkładamy do opiekacza i czekamy aż się zarumienią. Jeszcze gorące smarujemy
masłem czosnkowym.Zdrowo i smacznie!

