Wykonanie
Kaczka dziwaczka na naszym
stole
SKŁADNIKI:4 nogi
kaczkikasza gryczana lub
ryżbrukselkamarchewkamasłosól,
pieprz,
bułka tarta,
sos sojowy,
czosnek,
kolendra,
tymianek,
chili,
słodka paprykaBrukselkę dokładnie myjemy i gotujemy ok 20 minut w osolonej wodzie ze szczyptą
cukru. Gdy
brukselka już będzie pół miękka/ pół twarda przełożyć ją na patelnię z roztopionym
masłem. Chwilę ją podsmażyć z
marchewką pokrojoną w plastry. Na sam koniec dodać łyżkę
bułki tartej.

Do garnka wlać 50 ml
wody i dodać 50 ml
sosu sojowego. Posiekać 2 ząbki
czosnku i dodać do marynaty, dodać 1 małą łyżeczkę
kolendry, szczyptę
chili,
papryki słodkiej,
pieprzu i
tymianku, odrobinę
wody. Chwilę podgotować na małym ogniu. Gorącą marynatę przelać do naczynia żaroodpornego.W naczyniu układamy
mięso skórą do góry. Naczynie żaroodporne przykryć, włożyć do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny (pół godziny przed wyjęciem na chwilę jeszcze wyjąć, zdjąć pokrywkę, polać
kaczkę marynatą i ponownie wkładamy do piekarnika). Piec do zarumienienia się skórki.
Ryż lub
kaszę gryczaną gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Całość podać razem.
Ryż czy
kaszę najlepiej polać sosem który utworzył się z marynaty i wytopionego tłuszczu
kaczki.

Smacznego !!!