ßßß Cookit - przepis na Pasztet z zielonej soczewicy

Pasztet z zielonej soczewicy

nazwa

Wykonanie

Pierwsze podejście do pasztetu, kiedyś zrobię taki prawdziwy z wątróbki :)
SKŁADNIKI:
500g zielonej soczewicy
2 marchewki
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 jajka
łyżka masła
Sól, pieprz, papryka ostra, suszona pietruszka i koperek (lub dowolne przyprawy)
bulion z suszonych warzyw z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego
pestki słonecznika
Soczewicę moczyć przez 1-1,5 g, ugotować do miękkości w przygotowanym wcześniej bulionie warzywnym, ostudzić. Cebulę posiekać, na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę, a na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wszystkie składniki wymieszać wraz z dwoma jajkami. Masę przelać do foremki- keksówki i posypać pestkami słonecznika. Piec pasztet w 200' 40 minut do godziny. Sprawdzić patyczkiem czy jest już dobry.
Ja podałam z sosem pieczarkowym.
Smacznego!
Źródło:http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/12/pasztet-z-zielonej-soczewicy.html