Wykonanie
Wzięło nas na wspomnienia wakacji na Rodos :D

SKŁADNIKI:
mąka pszenna 550 300g
drożdże świeże 20gciepła
woda 100ml
mleko 50mlłyżeczka
soliłyżeczka
cukruoliwa z oliwek500g
piersi z kurczakaczerwona cebulapomidorsos tzatziki - własnyfrytki z
ziemniakówsól,
pieprz,
przyprawa grecka

Ciasto:
Drożdże rozpuścić w 50 ml
mleka i 20 ml
wody, dodaję
cukier i 3 łyżki
mąki. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, mieszając z
solą. Zrobić wgłębienie i wlewać wyrośnięte
drożdże,
oliwę z oliwek oraz resztę ciepłej
wody. Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h do wyrośnięcia.Kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości
mąki wychodzi 6 placków) podsypać dodatkowo
mąkę.Piec ok 8 minut na nagrzanych kamieniach w piekarniku nastawionym na 250 stopni.
Mięsko gyrosowe:
Piersi z kurczaka marynujemy w
oleju z
przyprawą grecką. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Smażyć bez tłuszczu na grillu elektrycznym. Jak już
mięso się zetnie, należy pokroić w gyrosowe plasterki i znów grillować do uzyskania złotego koloru.
Sos tzatziki:
Ogórka obrać i pokroić w kawałki,wyciąć pestki a następnie posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie lekko odcisnąć sok. Zblenderować i ponownie odcisnąć
wodę.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masy ogórkowej. Całość przyprawić
solą i
pieprzem.
Ogórka razem z
ziołami i
czosnkiem połączyć z
jogurtem. Wymieszać, a następnie odstawić sos do lodówki na godzinę, aby nabrał smaku.

Frytki wiadomo jak zrobić :) z dodatków należy jeszcze pokroić
pomidorka i
czerwoną cebule,
ser.By
pita była dobra do zawijania, można od razu po upieczeniu włożyć do foliówki- zmięknie.Na placek nakładamy sos,
mięso i dodatki.Wszystko razem skręcany i zawijamy w papier.

Smacznego!!!