ßßß
Cookit - przepis na Domowa Fasolka po bretońsku
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Domowa Fasolka po bretońsku
Składniki
Fasola
Przecier pomidorowy
Cebula
Kiełbasa
Boczek wędzony
Olej
Liść laurowy
Ziele angielskie
Papryka słodka
Kminek
Majeranek
Sól
Pieprz
Pieczywo
Wykonanie
Jesienna bomba energetyczna
SKŁADNIKI:1/2 kg
fasoli
typu Jaś
przecier pomidorowy
1
cebula
1 dobra
kiełbasa
ok. 100 g
wędzonego boczku
olej
do smażenia
przyprawy
:
liść laurowy
ziele angielskie
papryka słodka
kminek
mielony
majeranek
sól
pieprz
Wieczorem dzień wcześniej,
fasolę
wsypujemy do miski i zalewamy
wodą
. Odstawiamy. Następnego dnia
fasolę
płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Podczas gotowania co jakiś czas sprawdzamy czy jest już ugotowana. Gotowanie
fasoli
może trwać od 30 minut do 1 godziny, pod koniec koniec dodajemy
liść laurowy
,
ziele angielskie
.Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę
, pod koniec smażenia dodajemy rozgnieciony ząbek
czosnku
. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę
boczek
i pokrojoną tak samo
kiełbaskę
.
Do wolno gotującego się
fasoli
dodajemy
cebulkę
z
czosnkiem
,
boczek
i
kiełbaskę
. Dodajemy pozostałe
przyprawy
i gotujemy razem kilka minut. Doprawiamy do smaku
solą
,
pieprzem
. Jeśli
fasolka
jest za rzadka możemy zagęścić ją zasmażką.Podajemy ze świeżym
pieczywem
.
Smacznego!!!
Źródło:
http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/10/domowa-fasolka-po-bretonsku.html
Przepisy powiązane
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
Składniki powiązane (0)