Wykonanie

SKŁADNIKI:ciasto na pizzę wg PIZZA HUT30 g
drożdży400 g
mąki2 łyżki
oliwy z oliwekłyżeczka
soli1/3 szklanka
mleka1/3 szklanka gorącej
wodyszczypta
pieprzułyżeczka
cukru250- 500 g
kurekcebulaser gorgonzolaboczekśmietanaser mozzarella,
rozmaryn,
czosnek, świeża
pietruszka do posypania

Połączyć 1/3 szklanki
mleka z 1/3 szklanki gorącej
wody. Do głębokiego naczynia wsypujemy
mąkę, dodajemy
sól, rozkruszone
drożdże,
oliwę z oliwek i
cukier. Wyrabiamy ciasto dodając etapowo zaczyn
mleczno-
wodny. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione odstawiamy je na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie rozwałkować
ciastko na placki.W międzyczasie oczyszczone
kurki podsmażamy na patelni z
cebulką, po czym doprawiamy
solą,
pieprzem oraz gałązkami
rozmarynu. Zaprawiamy
śmietaną z
czosnkiem, mieszamy.

Na rozwałkowane ciasto nakładamy
kurkowy farsz, kładziemy
boczek i pokruszoną gorg. Posypujemy starta
mozzarella. Pizzę piec w temperaturze 250 stopni na kamieniach przez ok 5-10 minut.

Pizzę podawać posypaną
pietruszką.

Smacznego!!!