Wykonanie
W weekend byliśmy u mnie w
domku rodzinnym. Na giełdzie na stoisku tureckim zakupiliśmy
ser HalloumiDlatego dziś rozpoczynamy grillową majówkę.
SKŁADNIKI:4 plastry
bakłażana, każdy grubości około 1 cm4 plastry
sera Halloumi4 plasterki
pomidora2 łyżeczki posiekanych świeżych
ziół2-3 łyżki
oliwysól,
pieprz1 łyżeczką ulubionych suszonych
ziółoliwa z oliwekświeża
bazylia2 szklanki
mąki20g
drożdżyciepła
wodasól,
cukier,
kminek,
oliwa z oliwekCiasto na
Pite robimy zgodnie z tym przepisemcisto na
piteZ tą różnicą, że do przesianej
mąki dodajemy łyżkę
kminkuFormujemy małe placki (ok 15cm).
Pieczemy na kamieniach w temperaturze 250 stopni, aż do zarumienienia.
Plastry
bakłażana posmarować
oliwą i oprószyć
solą,
pieprzem i suszonymi
ziołami z obu stron. Smażyć na grillu.Następnie położyć plastry
sera Halloumi. Smażyć na średnim/małym ogniu (3) około 2-4 minuty. Obrócić, każdy kawałek
sera przykryć plasterkiem
pomidora, przykryć patelnię przykrywką i dopiekać kolejne 2-4 minuty. Po tym czasie
ser powinien lekko się “rozpłynąć” i podrumienić.
Na talerzach “ustawiać” piramidki: bakłażan/ser/pomidor/bazylia/bakłażan.
Smacznego !!!