Wykonanie
Tym razem postanowiłam wykorzystać końcówki z zamrażarki :D

SKŁADNIKI:250g
krewetek koktajlowych2
filety ryby morskiej, bez ościłyżka
oliwy z oliwek1 średnia
cebulka, pokrojona w kosteczkę2 ząbki
czosnku, drobno posiekane2
papryczki chilli (lub 1 jak ktoś nie lubi piekielnie
ostrego smaku)1 puszka
pomidorów (400 g) bez skórek, w
sosie pomidorowym300 ml gorącego
bulionu jarzynowego, łagodnego (
suszone warzywa +sól+oliwa)sok z 1/2
cytryny4 - 5 łyżek drobnego
makaronu Lubella
sól morska i świeżo zmielony
pieprz, świeża
pietruszka
Krewetki rozmrozić, umyć, opłukać i osuszyć, oprószyć
solą.
Filety z dorsza opłukać, osuszyć, pesetą wyjąć ości, pokroić w 2-3 cm kostkę, oprószyć
solą.Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę
oliwy z oliwek, dodać posiekaną
cebulę, a po minucie
czosnek. Zeszklić, nie rumieniąc, na małym ogniu, przez kilka minut. Dodać
chilli,
słodką paprykę i smażyć przez 1 minutę.

Dodać
pomidory w puszce, rozgnieść je widelcem. Zagotować,
oliwę następnie wlać
bulion,
sok z cytryny. Zagotować, dodać
krewetki,
dorsza. Delikatnie wymieszać, przykryć pokrywą i gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 5-8 minut, aż
krewetki i
ryba będą ugotowane.Podawać z
makaronem i świeżą
pietruszką.

SMACZNEGO !!!