ßßß Cookit - przepis na Morska zupa pomidorowa z krewetkami i rybą

Morska zupa pomidorowa z krewetkami i rybą

nazwa

Wykonanie

Tym razem postanowiłam wykorzystać końcówki z zamrażarki :D
SKŁADNIKI:
250g krewetek koktajlowych
2 filety ryby morskiej, bez ości
łyżka oliwy z oliwek
1 średnia cebulka, pokrojona w kosteczkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 papryczki chilli (lub 1 jak ktoś nie lubi piekielnie ostrego smaku)
1 puszka pomidorów (400 g) bez skórek, w sosie pomidorowym
300 ml gorącego bulionu jarzynowego, łagodnego (suszone warzywa +sól+oliwa)
sok z 1/2 cytryny
4 - 5 łyżek drobnego makaronu Lubella
sól morska i świeżo zmielony pieprz, świeża pietruszka
Krewetki rozmrozić, umyć, opłukać i osuszyć, oprószyć solą. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, pesetą wyjąć ości, pokroić w 2-3 cm kostkę, oprószyć solą.
Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać posiekaną cebulę, a po minucie czosnek. Zeszklić, nie rumieniąc, na małym ogniu, przez kilka minut. Dodać chilli, słodką paprykę i smażyć przez 1 minutę.
Dodać pomidory w puszce, rozgnieść je widelcem. Zagotować, oliwę następnie wlać bulion, sok z cytryny. Zagotować, dodać krewetki, dorsza. Delikatnie wymieszać, przykryć pokrywą i gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 5-8 minut, aż krewetki i ryba będą ugotowane.
Podawać z makaronem i świeżą pietruszką.
SMACZNEGO !!!
Źródło:http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/04/morska-zupa-pomidorowa-z-krewetkami-i.html