Wykonanie
            Nowe miejsce. Nowe mieszkanie, nowa kuchnia, nowa kuchenka (!). Pierwszy raz w życiu mam kuchenkę gazową i miło się, 
póki co, zaskakuję. Mam też kuchnię w której jest stół, pawlacz (sic!) i duże okno. Jasna kuchnia! Niemożliwość. Na razie trochę za bardzo zachłysnęłam się chyba możliwościami, ale mam nadzieję, że niebawem uda mi się w pełni wykorzystać oświetlenie którym teraz dysponuję :)Nieśmiało zaczynam się w tym nowym miejscu rozgaszczać, mam nadzieję, że i kulinarnie zacznę odżywać. Przez stresy związane z przeprowadzką jakoś nie miałam apetytu...jedyne co mi ostatnio wychodzi, to serniki. Ale stopniowo zaczyna się to zmieniać.Dziś dość szybkie, pyszne danie. Możecie użyć każdej 
ryby którą lubicie, ale wyjątkowo polecam 
karmazyna - ma pyszne, zwarte, białe 
mięso.
Makaron ryżowy robi się szybciutko, sam w sobie nie ma wiele smaku, za to rewelacyjnie wchłania aromat tego, co się do niego 
doda. Do kupienia w większości sklepów które mają półkę z orientalną żywnością.Porcja na 2 osoby.Składniki:- Pół opakowania 
makaronu ryżowego- Dwa średnie 
filety z karmazyna (lub innej 
ryby)- Malutka 
kapusta pekińska- Średniej wielkości 
marchewka- Kilkanaście małych 
pieczarek- Biała (lub żółta) 
papryka- 
Przyprawy: 
sos sojowy, 
cytryna, 
przyprawa do kuchni azjatyckiej, 
czerwona papryka- Tłuszcz do smażenia (u mnie: 
olej ryżowy)Czas wykonania: 25 minKoszt: ok. 15złWykonanie:Na początek siekamy pekinkę dość drobno, 
marchewkę obieramy i kroimy w zapałkę (wąziutko, krótkie paseczki), kroimy 
paprykę, 
pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki jeżeli są większe.
Makaron ryżowy zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy ok. 6-8 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną 
wodą.
Rybę rozmrażamy, odsączamy na papierowym ręczniku, skrapiamy 
sokiem z cytryny i 
sosem sojowym. Kroimy na fragmenty, które wygodnie będzie smażyć i odwracać na patelni - ja zazwyczaj kroję filet na ok. 3 części. To tylko kwestia wygody, bo 
ryba i tak później jest rwana na mniejsze fragmenty. Rozgrzewamy odrobinę tłuszczu (u mnie 
olej ryżowy). Smażymy 
rybę przez kilka minut, odwracając ją dwukrotnie, aż 
mięso stanie się białe i kruche. Zdejmujemy z patelni, odkładamy do miseczki do ostygnięcia.Na pozostałym tłuszczu podsmażamy najpierw kilka minut 
marchewkę, wciąż mieszając. Dodajemy 
paprykę i 
pieczarki. Smażymy kilka minut. Dodajemy 
kapustę pekińską. Dodajemy 
miks przypraw, odrobinę 
papryki, skrapiamy 
sosem sojowym i dolewamy ewentualnie odrobinę tłuszczu. Smażymy wszystko przez chwilę, po czym dodajemy 
makaron ryżowy. Mieszamy dokładnie, smażymy jeszcze chwilę, dodajemy 
rybę porwaną na mniejsze kawałki. Podajemy w miseczkach, jemy koniecznie pałeczkami ;)