Wykonanie
Coś nowego w mojej kuchni -
makaron ryżowy. Jest zdecydowanie lepszy od zwykłego
makaronu z
mąki pszennej i jest niezastąpionym składnikiem w przygotowywaniu wielu potraw kuchni azjatyckiej, w której ostatnio się zakochałam. Odwiedzając chińską restaurację zasmakował mi m.in ten oto rodzaj
makaronu podany ze smażonymi warzywami. Postanowiłam więc w domu odzwierciedlić tę potrawę, mając nadzieję, że chociaż w pewnym stopniu będzie smakowało podobnie. Musze się pochwalić że smak był prawie taki sam jak w restauracji, Chińczycy zapewne używają swoich receptur, zresztą w restauracji zawsze smakuje inaczej. Istotne są tu
przyprawy, które nadają daniu tej orientalnej nuty.
Składniki:-
makaron ryżowy ok. 200 g- 1 średnia
marchew- kawałek
pora (zielona i biała część)- pół
czerwonej papryki-
czerwona cebula-
pędy bambusa w puszce 150 g- 3 plastry
ananasa z puszki- pół łyżeczki
przyprawy do potraw azjatyckich- pół łyżeczki
curry- nieco więcej niż szczypta
kurkumy-
chili (dałam mniej niż pół łyżeczki)- łyżka
sosu sojowego-
oliwa1.
Cebulę kroimy w piórka a
marchew w paski - wrzucamy na rozgrzaną
oliwę. Smażymy na dużej mocy co chwilę mieszając (podrzucając). W tym samym czasie gotujemy
wodę na
makaron.
2. Kiedy
marchew nieco zmięknie dodajemy pozostałe składniki:
pora pokrojonego w paski,
pędy bambusa odsączone z zalewy, pokrojoną
paprykę oraz
ananasa.
3. Wlewamy łyżkę
sosu sojowego, odrobinę
soku z ananasa oraz
przyprawy. Cały czas mieszamy.
4.
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (wystarczy go wrzucić na kilka minut do wrzącej
wody) następnie odcedzamy i dodajemy do warzyw. Mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Nakładamy na talerze i china food gotowe :)
Uwagi:Potrawa powinna zawierać jeszcze
grzybki mun, których niestety nie mogłam znaleźć:/Do przygotowania tego dania najlepszy będzie wok, w którym można swobodnie przerzucać składniki, lub duża patelnia z wysokimi brzegami.