Wykonanie
Dawno nie było żadnej tarty,
pory teraz są dorodne i cenowo odpowiednie do przetwarzania na różne pyszności. Zatem dzisiaj
tarta z
porami i
ricottą. Możemy użyć gotowego kruchego ciasta albo zrobić po swojemu lub z przepisu poniżej.ciasto:200g
mąki100g
masłałyżeczka
soli3 łyżki
wodyfarsz:3
pory (białe części)3
jajka250g
serka ricotta1 łyżka słodkiego sosu
chillisól,
pieprz,
słodka papryka w proszkugarść tartego
sera salami1 łyżka
masłaSkładniki ciasta zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. W misce roztrzepać
jajka, dodać
serek i ubić na delikatną emulsję. Dodać połowę
sera,
sól,
pieprz,
paprykę i sos
chilli. Wszystko wymieszać. Na patelni rozpuścić
masło i poddusić do miękkości
pory pokrojone w półkrążki. Dzięki temu
pory zyskają swoją
słodycz. Kiedy będą już miękkie, mieszamy z masą
serowo-jajeczną. Ciasto wyjąć, rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej
masłem tartowej foremki, podpiec 10-15 minut w 200 stopniach, wyłożyć farsz, posypać
serem i zapiekać jeszcze 30 minut, w trochę niższej temperaturze, ok 170-180 stopni. Trzeba uważać żeby
ser się nam nie przypalił. Ja zazwyczaj posypuje nim na dwie tury :).