ßßß Cookit - przepis na Tarta z porami i ricottą

Tarta z porami i ricottą

nazwa

Wykonanie

Dawno nie było żadnej tarty, pory teraz są dorodne i cenowo odpowiednie do przetwarzania na różne pyszności. Zatem dzisiaj tarta z porami i ricottą. Możemy użyć gotowego kruchego ciasta albo zrobić po swojemu lub z przepisu poniżej.
ciasto:
200g mąki
100g masła
łyżeczka soli
3 łyżki wody
farsz:
3 pory (białe części)
3 jajka
250g serka ricotta
1 łyżka słodkiego sosu chilli
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
garść tartego sera salami
1 łyżka masła
Składniki ciasta zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. W misce roztrzepać jajka, dodać serek i ubić na delikatną emulsję. Dodać połowę sera, sól, pieprz, paprykę i sos chilli. Wszystko wymieszać. Na patelni rozpuścić masło i poddusić do miękkości pory pokrojone w półkrążki. Dzięki temu pory zyskają swoją słodycz. Kiedy będą już miękkie, mieszamy z masą serowo-jajeczną. Ciasto wyjąć, rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem tartowej foremki, podpiec 10-15 minut w 200 stopniach, wyłożyć farsz, posypać serem i zapiekać jeszcze 30 minut, w trochę niższej temperaturze, ok 170-180 stopni. Trzeba uważać żeby ser się nam nie przypalił. Ja zazwyczaj posypuje nim na dwie tury :).
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/11/tarta-z-porami-i-serem-ricotta.html