ßßß Cookit - przepis na Tarta z ricottą, surimi i karmelizowanym porem

Tarta z ricottą, surimi i karmelizowanym porem

nazwa

Wykonanie

Kremowy sos z ricottą, z nutką cytryny.
Por dla podkręcenia smaku.
Pikantne kropeczki ożywiają całość.
Wszystko powstało z czystej improwizacji i tęsknoty za słońcem, może stąd te ogniste promyki ;).
SPÓD:
250 g mąki ( częściowo razowa)
125 g zimnego masła
50 ml zimnej wody
1 jajko
sól
FARSZ:
300 ml mleka
2 jajka
2 łyżki masla
2 łyżki mąki
100 g ricotty + 3 łyżki startego drobno zółtego sera
skórka z cytryny ( 1 łyżeczka)
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
12 cm kawałek pora
150 g paluszków surimi
chili posiekane drobno (mała łyżeczka)
skórka otarta z cytryny
Przygotowujemy ciasto na spód ( wg tego przepisu).
Por kroimy w krążki i ukłdamy na patelni z rozgrzanym masłem, posypujemy solą i odrobiną cukru i zostawiamy na małym ogniu. Nie mieszamy. Por nie może się spalić tlko lekko zezłocić. Studzimy.
Sos: rozpuszczamy masło, dodaemy mąkę, rozprowadzamy trzepaczką, powoli dolewamy mleko, dodajemy przyprawy. Podgrzewamy cały czas meszając.
Kiedy zacznie getsnieć zdejmujemy z ognia i dodajemy jajka, szybko energicznie mieszamy. Znów stawiamy na ogień i mieszam aż zgęstnieje.
Zestawiamy z ognia, dodajemy oba sery i skórkę z cytryny.
Wylewamy na podpieczony spód, układamy por i paluszki, posypujemy chili i dodatkowo skórką cytrynową. Zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach. Chwilę studzimy i kroimy.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/03/tarta-z-ricotta-surimi-i-karmelizowanym.html