Wykonanie
Kremowy sos z
ricottą, z nutką
cytryny.
Por dla podkręcenia smaku.Pikantne kropeczki ożywiają całość.Wszystko powstało z czystej improwizacji i tęsknoty za słońcem, może stąd te ogniste promyki ;).
SPÓD:250 g
mąki ( częściowo razowa)125 g zimnego
masła50 ml zimnej
wody1
jajkosólFARSZ:300 ml
mleka2
jajka2 łyżki
masla2 łyżki
mąki100 g
ricotty + 3 łyżki startego drobno
zółtego seraskórka z cytryny ( 1 łyżeczka)
sól,
pieprzgałka muszkatołowa12 cm kawałek
pora150 g paluszków surimi
chili posiekane drobno (mała łyżeczka)skórka otarta z
cytrynyPrzygotowujemy ciasto na spód ( wg tego przepisu).
Por kroimy w krążki i ukłdamy na patelni z rozgrzanym
masłem, posypujemy
solą i odrobiną
cukru i zostawiamy na małym ogniu. Nie mieszamy.
Por nie może się spalić tlko lekko zezłocić. Studzimy.Sos: rozpuszczamy
masło, dodaemy
mąkę, rozprowadzamy trzepaczką, powoli dolewamy
mleko, dodajemy
przyprawy. Podgrzewamy cały czas meszając.Kiedy zacznie getsnieć zdejmujemy z ognia i dodajemy
jajka, szybko energicznie mieszamy. Znów stawiamy na ogień i mieszam aż zgęstnieje.Zestawiamy z ognia, dodajemy oba
sery i
skórkę z cytryny.Wylewamy na podpieczony spód, układamy
por i paluszki, posypujemy
chili i dodatkowo
skórką cytrynową. Zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach. Chwilę studzimy i kroimy.