ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj urodziny Michała, ostatnie przed trzydziestką. Z tej okazji robiłam tort. W pieczeniu nie jestem dobra. Robię trzy ciasta na krzyż, jeśli już piekę to raczej muffinki czy ciasteczka z Bartkiem, a torty... cóż mam ich na swoim koncie dosłownie kilka i to mało popisowych jeśli chodzi o zawartość. Tym razem postanowiłam wzbić się "na wyżyny" i zrobić tort czekoladowy. Na początku miał być tort diabelski, ale nie miałam maślanki, poszukałam, poczytałam i zrobiłam swoją wersję tortu czekoladowego.
100g rozpuszczonej gorzkiej czekolady 70%
300g mąki
125g miękkiego masła
100g drobnego cukru
100g brązowego cukru
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
100 ml mleka
1 łyżka esencji waniliowej
skórka z jednej pomarańczy
1 łyżka likieru pomarańczowo-kawowego
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku. Utrzeć na puszysta masę, dodawać po trochu płynnej czekolady, esencji waniliowej i likieru, cały czas miksując. Następnie naprzemiennie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą i mleko. Całość miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wymieszać ze skórką startą z pomarańczy. Masę podzielić na dwie części - dwa blaty. Piec w tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w 180 stopniach. Blaty wystudzić a następnie przełożyć kremem i udekorować (u mnie krem również jako wykończenie tortu na wierzchu).
Krem
400ml śmietany kremówki 30%
500g serka mascarpone
2 łyżki drobnego cukru
1 łyżka likieru pomarańczowo-kawowego
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier, następnie wymieszać z serkiem i likierem. Wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzonym kremem przełożyć i udekorować ciasto.
Boki odsypałam tarta gorzką czekoladą i kruszonymi płatkami migdałów.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/10/urodzinowy-tort-czekoladowy.html