ßßß Cookit - przepis na Moja Kuchnia: pierś kurczaka nadziewana kurkami

Moja Kuchnia: pierś kurczaka nadziewana kurkami

nazwa

Wykonanie

Postanowiłam w tym roku sezon kurkowy wykorzystać maksymalnie. Kurki nadal można kupić na bazarkach, targach albo samemu nazbierać. Przy braku innych grzybków cieszmy się tymi co mamy :)
pierś kurczaka na osobę
100g kurek
1 mała cebulka
1 mały ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz
sól
2 łyżki tartego sera np salami
boczek lub szynka
olej
Kurki należy opłukać i osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oleju. Następnie dorzucić kurki i dusić aż sos odparuje. Doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z tartym serem. Kurczaka można nadziać albo nacinając kieszonkę i tam umieszczając farsz kurkowy, albo rozbić ją na dosyć cienki plaster i zawinąć farsz w roladkę. Zależy co kto lubi i czy mu się "chce" :). Nadzianą pierś zawijam w boczek lub szynkę szwarcwaldzką/parmeńską lub zwykłą ale taką wiejską bez konserwantów, żeby pierś nie wyschła w trakcie pieczenia. Całość zapiekam do 30 minut w 180 stopniach.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/09/piers-kurczaka-nadziewana-kurkami.html