Wykonanie
Postanowiłam w tym roku sezon
kurkowy wykorzystać maksymalnie.
Kurki nadal można kupić na bazarkach, targach albo samemu nazbierać. Przy braku innych
grzybków cieszmy się tymi co mamy :)
pierś kurczaka na osobę100g
kurek1 mała
cebulka1 mały ząbek
czosnkuświeżo mielony
pieprzsól2 łyżki tartego
sera np
salamiboczek lub
szynkaolej
Kurki należy opłukać i osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulkę posiekać w drobną kostkę,
czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na
oleju. Następnie dorzucić
kurki i dusić aż sos odparuje. Doprawić
solą i
pieprzem oraz wymieszać z tartym
serem.
Kurczaka można nadziać albo nacinając kieszonkę i tam umieszczając farsz
kurkowy, albo rozbić ją na dosyć cienki plaster i zawinąć farsz w roladkę. Zależy co kto lubi i czy mu się "chce" :). Nadzianą pierś zawijam w
boczek lub
szynkę szwarcwaldzką/parmeńską lub zwykłą ale taką wiejską bez konserwantów, żeby pierś nie wyschła w trakcie pieczenia. Całość zapiekam do 30 minut w 180 stopniach.