Wykonanie
Moja rodzina należy zdecydowanie do śledziolubnych.Jemy
śledzie na wszelkie możliwe sposoby, ale mamy też ulubione i te zawsze lądują na świątecznym
stole.1.
Śledzie po japońsku
Śledzie kroimy na dzwonka ok 2cm. Ścieramy na tarce jarzynowej
jabłka, ciekamy
cebulkę (pierwotnie
cebulka była krojona w ćwierć krążki) i mieszamy ze
śmietaną 12%. Następnie układamy warstwami, sos,
śledzie, sos,
śledzie i tak do końca żeby zakończyć sosem.2.
Sałatka śledziowa
Śledzie kroimy w grubą kostkę, wrzucamy do salaterki. Dodajemy posiekaną drobniutko
czerwoną cebulę,
groszek konserwowy i
ziemniaki w mundurkach ugotowane i pokrojone w kosteczkę. Całość mieszamy i doprawiamy
majonezem.3.
Śledzie tradycyjne
Śledziki kroimy na dzwonka.
Cebulkę siekamy w drobniusieńką kosteczkę i zalewamy odrobiną
oleju lub
oliwy - zostawiamy żeby się trochę przegryzła (można wcześniej sparzyć, będzie łagodniejsza). Przed podaniem układamy
śledzie i "dekorujemy"
cebulką.4.
Śledzie czerwone
Tacka
filetów śledziowych,3
cebule,
koncentrat pomidorowy – mały słoiczek,
sól,
cukier,
papryka czerwona łagodna,
olej.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na
oleju, dodać koncentrat i troszkę
wody,d obrze wymieszać, dodać
przyprawy, podsmażać kilka minut, ostudzić, układać w słoju naprzemiennie, na wierzchu
cebula, wstawić do lodówki na dzień, dwa.5.
Śledzie z
majerankiemTacka
filetów śledziowych, 5 ząbków
czosnku, garść
majeranku,
olej lub
oliwa.
śledzie pokroić na kawałki,
czosnek przecisnąć przez praskę, kawałki
śledzia układać w słoiku warstwami, przesypując
czosnkiem i
majerankiem, zalać
olejem tak, by przykrył
śledzie, wstawić na dwa dni do lodówki.