ßßß Cookit - przepis na cannelloni ze szpinakiem

cannelloni ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Ostatnio mamy rodzinnie fazę na szpinak.
Nigdy go nie lubiłam, zawsze kojarzył mi się z przedszkolną papką w kolorze buro-zielonym, totalnie bez smaku, ew. o smaku trawy.
Postanowiłam oswoić wroga wszak zdrowy i trzeba małemu pokazać, że to też jadalne i dobre.
I tak zaczęły się eksperymenty ze szpinakiem, na szczęście dostępny jest fajny w liściach i lekko siekany a nie tylko rozdrobniona miazga :)
A jak już zaczęliśmy z tym szpinakiem to rodzinka ciągle się dopomina i w ciągu ostatnich dwóch tygodni był już chyba z 5 razy w jakiejś formie obiadowej.
Dzisiaj jako cannelloni ze szpinakiem z serem pleśniowym blue, zapiekany pod beszamelem.
Przepis:
opakowanie cannelloni na tyle makaronu 2 paczki szpinaku w liściach
łyżka masła
2 łyżki śmietany 10%
ser pleśniowy
świeżo tarta gałka muszkatołowa
sól
beszamel: mleko+masło+mąka i ew mozzarella na wierzch.
A co z tym zrobić to wiadomo. Szpinak rozmrażamy, wrzucamy do rondla, dodajemy śmietanę, masło, sól i sporo gałki oraz ser. Wszystko dusimy i odparowujemy. Nadziewamy cannelloni - ja miałam Primo Gusto - nie trzeba gotować przed nadziewaniem nie wiem jak inne, układamy w naczyniu odrobinę posmarowanym oliwą,
zalewamy beszamelem i układamy ew mozzarellę. Zapiekamy pod przykryciem z folii aluminiowej 30 minut, potem 5 minut bez przykrycia.
Pycha, mąż mruczał przy jedzeniu :)
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2010/12/cannelloni-ze-szpinakiem.html