ßßß Cookit - przepis na Moja Kuchnia: kulinarnie

Moja Kuchnia: kulinarnie

nazwa

Wykonanie

Skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy cytryną, resztę cytryny kroimy na kawałki i wciskamy pomiędzy skrzydełka. Całość polewamy syropem klonowym, solimy, pieprzymy skrapiamy olejem/oliwą, lekko tarmosimy żeby wszystko pokryło się marynatą. Między skrzydełka wtykamy listki laurowe i pieczemy godzinkę w ok 200 stopniach.
Pycha!!!
Serniczek:
1kg sera sernikowego (jeśli Piątnicy to odpada nam masło)
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
7 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki budyniu waniliowego
cukier waniliowy lub aromat
skórka pomarańczowa
Żółtka ucieramy z cukrem i masłem (lub bez masła jeśli ser Piątnicy), dodajemy ser, mąkę ziemniaczaną i budyń. Ubijamy pianę z białek, łączymy z masą serową. Na koniec dodajemy bakalie. Masę wylewamy na blachę - tortownica 25cm wysmarowana masłem i wysypana bułką lub wyłożona papierem.
Pieczemy 70 min w 180 stopniach. Potem studzimy w uchylonym piekarniku 15 minut.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2010/05/kulinarnie.html