ßßß
Cookit - przepis na Moja Kuchnia: kulinarnie
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Moja Kuchnia: kulinarnie
Składniki
Ser
Masło
Cukier puder
Jajko
Mąka ziemniaczana
Wanilia
Cukier waniliowy
Skórka pomarańczowa
Wykonanie
Skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy
cytryną
, resztę
cytryny
kroimy na kawałki i wciskamy pomiędzy skrzydełka. Całość polewamy
syropem klonowym
, solimy,
pieprzymy
skrapiamy olejem/oliwą, lekko tarmosimy żeby wszystko pokryło się marynatą.
Między
skrzydełka wtykamy
listki laurowe
i pieczemy godzinkę w ok 200 stopniach.
Pycha!!!Serniczek:1kg
sera
sernikowego (jeśli Piątnicy to odpada nam
masło
)1/2 kostki
masła
1 szklanka
cukru pudru
7
jajek
1 łyżka
mąki ziemniaczanej
2 łyżki budyniu
waniliowego
cukier waniliowy
lub aromat
skórka pomarańczowa
Żółtka
ucieramy z
cukrem
i
masłem
(lub bez
masła
jeśli
ser
Piątnicy), dodajemy
ser
,
mąkę ziemniaczaną
i
budyń
. Ubijamy pianę z
białek
, łączymy z masą
serową
. Na koniec dodajemy
bakalie
. Masę wylewamy na blachę - tortownica 25cm wysmarowana
masłem
i wysypana
bułką
lub wyłożona papierem.Pieczemy 70 min w 180 stopniach.
Potem
studzimy w uchylonym piekarniku 15 minut.
Źródło:
http://mamabartka.blogspot.com/2010/05/kulinarnie.html
Przepisy powiązane
Sernik domowy
Sernikobrownie
Kruche seduszka waniliowe
Sernik na piernikowym spodzie
Sernik z mąką ziemniaczaną
Składniki powiązane (0)