Wykonanie
Tradycyjny polski rosół to było dokładnie to na co dziś miałam ogromną ochotę. Problem powstał oczywiście w dodatkach - sam rosół - mało pożywny, gotowana
marchew - za wysoki indeks,
makaron - nie wskazany w cukrzycowej diecie,
ziemniaki podobnie. Przed cukrzycą często
jadłam rosołek z lanymi kluseczkami - tym razem nie odważyłam się jednak na
mąkę. Jak się jednak okazuje lane kluski można zrobić także z ...
otrębów!Wychodzą zdecydowanie delikatniejsze od mącznych - taka lekka chmurka na powierzchni zupy. W smaku nie ustępują jednak w niczym wersji tradycyjnej. Polecam zarówno do rosołu jak i innych klarownych zup.Składniki:2 uda z
kurczaka150 g
wołowiny rosołowej
włoszczyznacebulalistek laurowykilka ziarenek
pieprzusólnatka pietruszki do posypania
jajkoSposób przygotowania:
Włoszczyznę obrać,
mięso umyć i włożyć do dużego garnka, zalać
wodą. Dodać
cebulę,
listek laurowy,
pieprz i gotować na wolnym ogniu minimum 2h. Pod koniec gotowania dodać
sól. Odlać 2-3 łyżki wazowe do małego garnka. W innym naczyniu dokładnie wymieszać
otręby i
jajko. Rosół w małym garnku doprowadzić do wrzenia i wlać do niego masę jajeczno -
otrębową. Wlać do miseczki, posypać
natką pietruszki.