ßßß Cookit - przepis na rosół z lanymi kluseczkami z otrębów

rosół z lanymi kluseczkami z otrębów

nazwa

Wykonanie

Tradycyjny polski rosół to było dokładnie to na co dziś miałam ogromną ochotę. Problem powstał oczywiście w dodatkach - sam rosół - mało pożywny, gotowana marchew - za wysoki indeks, makaron - nie wskazany w cukrzycowej diecie, ziemniaki podobnie. Przed cukrzycą często jadłam rosołek z lanymi kluseczkami - tym razem nie odważyłam się jednak na mąkę. Jak się jednak okazuje lane kluski można zrobić także z ... otrębów!
Wychodzą zdecydowanie delikatniejsze od mącznych - taka lekka chmurka na powierzchni zupy. W smaku nie ustępują jednak w niczym wersji tradycyjnej. Polecam zarówno do rosołu jak i innych klarownych zup.
Składniki:
2 uda z kurczaka
150 g wołowiny rosołowej
włoszczyzna
cebula
listek laurowy
kilka ziarenek pieprzu
sól
natka pietruszki do posypania
jajko
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę obrać, mięso umyć i włożyć do dużego garnka, zalać wodą. Dodać cebulę, listek laurowy, pieprz i gotować na wolnym ogniu minimum 2h. Pod koniec gotowania dodać sól. Odlać 2-3 łyżki wazowe do małego garnka. W innym naczyniu dokładnie wymieszać otręby i jajko. Rosół w małym garnku doprowadzić do wrzenia i wlać do niego masę jajeczno - otrębową. Wlać do miseczki, posypać natką pietruszki.
Źródło:http://slodziutkamama.blogspot.com/2014/08/roso-z-lanymi-kluseczkami-z-otrebow.html