Wykonanie
Pogoda na zewnątrz nie nastraja optymistycznie, a tęsknota za latem odwrotnie proporcjonalna do słupka rtęci na termometrze. Czujecie to samo? Warto więc zafundować sobie krótką, kulinarną podróż do
słonecznej Italii, móc rozkoszować się przysmakiem z dodatkami
rodem z pięknych,
słonecznych okolic i chociaż na chwilę zapomnieć o widokach zza okna i panującej aurze.
Kuchnia wegańska to bez wątpienia bogactwo wielu ciekawych smaków i połączeń, zwłaszcza jeśli chodzi o desery, których ostatnimi czasu pojawiło się tu bardzo dużo. Od szarlotki przez
ciasteczka z
amarantusa, pralinki
orzechowe aż do muffinek z komosy ryżowej czy też
kaszy jaglanej - jest w czym wybierać, ale po fali
słodyczy przyszedł czas na coś wytrawnego. Wege obiady to również przepyszna opcja. Miałam okazję zachwycić się nimi podczas ostatnich wakacji w Green Peas - jednej z warszawskich restauracji, którą teraz każdemu polecam. Jednak jeśli chodzi o przygotowanie takich posiłków w domu- to wyzwanie zostawiam sobie na później, a
póki co pozostanę tradycjonalistką bo nie jestem w stanie odmówić sobie niektórych smakołyków, a szczególnie ryb.
Dzisiaj króluje ukochany
łosoś w iście doborowym towarzystwie, które wcale nie jest przypadkowe. Pierwszy powód takiego doboru składników już poznaliście- chwilowa ucieczka do krainy pełnej słońca, którego teraz tak bardzo brakuje. Drugi- przygotowanie na zimę i wzmacnianie odporności. Kwasy tłuszczowe omega 3, których źródłem są
ryby, witamina C zawarta w pomidorach oraz cenne bakteriobójcze właściwości
rukoli to połączenie wspomagające barierę ochronną naszego organizmu, tak niezwykle ważną w czasie pogodowych kaprysów. Do tego szklanka zielonej
herbaty i mamy połączenie idealne- Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem.Porcja ze zdjęcia to 233kcal w tym 20,2g
białka, 12,4g tłuszczu oraz 10,7g węglowodanów .
SKŁADNIKI:1 małe
jajko2
białka10g
pomidorów suszonych30g
rukoli40g
łososia wędzonego125g
pomidorasól czosnkowa
pieprzoreganobazyliaPRZYGOTOWANIE:
Pomidory suszone,
łososia oraz
rukolę drobno pokroić- całą porcję lub część zostawić do podania
Jajko i
białka rozmieszać za pomocą widelca lub trzepaczkiDodać pokrojonego
łososia,
pomidory,
rukolę oraz
przyprawy i
zioła i ponownie wymieszaćMieszankę wlać na rozgrzaną patelnię, najlepiej teflonowąPo około 2-3 minutach przekręcić omlet na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilęUsmażony omlet przełożyć na talerz i podawać ze świeżymi
pomidorami i pozostawionymi dodatkamiMiłego dnia!