Wykonanie
Pisałam wczoraj o tym, jaką to wspaniałą i cudowną potrawą jest omlet. Żeby nie pozostać gołosłowną dzisiaj dorzucę drugą połowę do potwierdzenia tego faktu, czyli omlet w wersji wytrawnej.
Przy okazji jest to kolejna potrawa dla miłośników ryb, a w szczególności
łososia. Jeśli komuś nie odpowiada można z niego zrezygnować, ale szczerze mówiąc omlet
traci wtedy cały swój urok. I nie tylko omlet bo pomijając ten dodatek tracimy na tam również my sami, bowiem niezależnie od odmiany
łosoś jest
rybą pełną zalet. Przede wszystkim to bogactwo
białka oraz witamin i minerałów. Warto tutaj wskazać witaminy A, D, E, PP oraz witaminy z grupy B- B2, B6, B12. Co więcej
ryba ta zawiera cenne składniki mineralne: magnez, selen, jod i wapń.Nie da się ukryć, że
łosoś należy do ryb tłustych, jednak zawiera on najzdrowsze nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, które zalecane są osobom chorym na
serce oraz odgrywają ważną rolę we wspomaganiu odporności organizmu. Zdecydowanie warto jeść
ryby często i dobrze by od czasu do czasu wśród nich pojawił się też pyszny i zdrowy
łosoś. Obojętnie czy wybierzemy postać wędzoną czy pieczoną- zarówno jedna i druga jest świetnym wyborem i z pewnością nikomu nie zaszkodzi.Przy przepisie podaję gramaturę, której użyłam do obliczenia wartości kalorycznej i zawartości makroskładników- nie musicie oczywiście ściśle się tego trzymać. Cała porcja ze zdjęcia to 248kcal w tym 31,1g
białka, 11,1g tłuszczu oraz 6,5g węglowodanów .
SKŁADNIKI:35g
cebulijeden mały
pomidor- 65gjedno małe
jajko(S)- 39g2
białka z małych
jajek- 46g87 g
łososia wędzonegoświeża
bazyliaświeże
oreganosólpieprznatka pietruszkiPRZYGOTOWANIE:
Cebulę,
pomidora oraz oraz około 40g
łososia drobno pokroićPosiekać
oregano oraz
bazylię lub zastąpić suszoną wersjąDo miski wbić
jajko, oddzielić
białka od
żółtek i również dodać do miskiDodać pokrojone warzywa,
łososia i doprawić według uznania(należy uważać z
solą, ponieważ
łosoś wędzony podczas dodatkowej obróbki termicznej staje się bardzo słony)Rozmieszać całość widelcem i wlać na rozgrzaną patelnięSmażenie na patelni teflonowej nie wymaga użycia tłuszczu, w innym przypadku lekko natłuścić patelnię lub spryskać PAM'emKiedy spód omletu się zetnie- około 2-2 , 5 minuty- przekręcić na drugą stronę i smażyć około 0 , 5 minutyUsmażony omlet przełożyć na talerz, posypać
natką pietruszki; podawać z pozostałą częścią
łososia wędzonego