Wykonanie
Zdecydowanej większości nie kojarzy się ona zbyt pozytywnie. "Kleista substancja bez smaku" - w taki sposób jest często opisywana, a szkoda bo nikt nie zwraca uwagi na jej wspaniałe właściwości i fakt, że odpowiednio przyrządzona może być PRZEPYSZNA.

Bardziej naukowoSpośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w
białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. Wraz z porcją pysznych
płatków dostarczamy naszemu organizmowi:witaminę B6 poprawiającą pamięć i koncentrację oraz odpowiedzialną za szybsze przyswajanie
wiedzywitaminę B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałające zmęczeniu i rozdrażnieniusubstancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrójbłonnik, który działa jak przysłowiowa szczotka oczyszczająca nasz organizm ze szkodliwych produktów przemiany materiitłuszcz zawierający niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm człowieka nie jest w stanie sam wyprodukować, a które
między innymi odgrywają znaczącą rolę w profilaktyce miażdżycyTo tylko część dobrodziejstw jakie
daje nam nasza kochana owsianka. Ponadto ud owodniono, że udział
płatków owsianych w codziennej diecie zapewnia większą sprawność fizyczną i wytrzymałość, co jest szczególnie ważne dla osób prowadzących aktywny tryb życia .

Owsianka dla każdegoOwsianka doskonale sprawdza się jako pierwszy posiłek w ciągu dnia. Posiada niski indeks glikemiczny, dzięki
czemu zapobiega skokom insuliny we
krwi; dostarcza mnóstwo składników odżywczych przy niewielkiej ilości kalorii; dzięki dużej zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości na dobrych kilka godzin- słowem jest to posiłek wręcz idealny.

Jak się za nią zabrać?Według mnie- ile osób- tyle sposobów na owsiankę. Wiadomo, że każdy lubi coś innego, jednak uniwersalność
płatków owsianych sprawia, że na pewno znajdziemy coś dla siebie.Pierwszy krok to wybór "bazy" czyli naszych pysznych
płatków. Na rynku możemy natknąć się na na
płatki owsiane górskie, błyskawiczne oraz
otręby. Opcja druga jest najmniej korzystna ze względu na wysoki poziom przetworzenia i niższą zawartość substancji odżywczych. Wybór jest kwestią gustu, osobiście bardzo lubię gęstą owsiankę, dlatego przyrządzam ją z
otrębów wysokobłonnikowych (KLIK), ale czasami skuszę się na tradycyjne
płatki górskie żeby "czuć, że coś jem".Drugi krok to decyzja jak przyrządzimy zakupione
płatki. Możemy je spożywać na kilka sposobów w zależności od tego na jakim efekcie nam zależy- gotowane (lub po prostu zalane wrzątkiem), bo wtedy łatwiej uwalniają energię, maja wyższy IG oraz mniej kwasu fitynowego. To, w czym je ugotujemy jest kwestią gustu- m
ożemy użyć
mleka,
wody, czy też popularnego ostatnimi czasy
mleka sojowego.Trzecia- jak dla mnie najprzyjemniejsza część- wybór dodatków. Tutaj panuje totalna dowolność. Bierzesz to, na co tylko masz ochotę. Od
owoców sezonowych po
orzechy,różnego rodzaju
bakalie, a nawet
nabiał. Możemy całkowicie zaszaleć i tym samym dodatkowo wzbogacić cudowną już owsiankę w cenne składniki odżywcze.

Owsianka po mojemuSkładniki:40g
otrębów owsianychszklanka
wodycynamonimbir20g
masła orzechowego150g
serka wiejskiegoowoceWykonanie:
Otręby zalewam dzień wcześniej
wodą, dodaję dużą ilość
cynamonu i
imbiru, mieszam i odstawiam. Rano gotuję przygotowaną mieszankę do uzyskania pożądanej konsystencji i studzę. Dodaję
serek wiejski i
masło orzechowe. To jest moja tradycyjna "baza"- resztę dodaję zależnie od tego co akurat mam pod ręką. W moim przypadku świetnie sprawdzają się
maliny,
truskawki,
jagody,
gruszki czy też mrożone
borówki amerykańskie. Po takim śniadaniu mam spokój minimum na 3 godziny i nie myślę non stop o jedzeniu. Poniżej kilka moich owsiankowych wariacji.
