ßßß Cookit - przepis na Dżem dobry, czyli śniadanie idealne

Dżem dobry, czyli śniadanie idealne

nazwa

Wykonanie

Zasada jest prosta- udane śniadanie, udany dzień. A jeśli ma być ono naprawdę udane to dla mnie MUSI być to najwspanialsza, najcudowniejsza i najsmaczniejsza owsianka.
Nie wyobrażam sobie poranka bez miski owsianki z serkiem wiejskim, owocami i masłem orzechowym. O ile kiedyś bardzo rzadko po nią sięgałam, teraz jest ona stałym(i najlepszym) punktem mojego dnia. Niektórzy dziwią się, że mi się nie nudzi, ale przy takiej kombinacji zdrowych korzyści(o których można poczytać w tym poście) i GENIALNEGO smaku na pewno z niej nie zrezygnuję. Poza tym ciężko tu mówić o nudzie, skoro możemy przebierać w dodatkach na tyle, że-teoretycznie- codziennie jemy "zupełnie coś innego". W moim przypadku najlepiej sprawdzają się owoce jagodowe i ewentualnie gruszki, jednak dzisiaj zdecydowałam się na nowe urozmaicenie- dżem! Nie byle jaki, ale dżem porzeczkowy 100% owoców firmy Łowicz.
Od dłuższego czasu planowałam jego zakup, ale zazwyczaj rezygnowałam w ostatniej chwili nie wiedząc, w jaki sposób go wykorzystam. W końcu się zdecydowałam i... już wiem, że bardzo dobrze zrobiłam. Lekko kwaskowaty smak porzeczki świetnie skomponował się ze słodkimi malinami, a dodatek mleka sojowego zmienił moją tradycyjną owsiankę, przygotowywaną zawsze wyłącznie z użyciem wody, w jej delikatniejszą wersję. Nie wspominając o przepysznym połączeniu dżem+masło orzechowe- tutaj wszystko idealnie ze sobą współgra. Śniadanie naprawdę nie musi być nudne!
Owsianka przygotowana według przepisu to 461kcal w tym 32,3g białka, 18,1g tłuszczu, 42,8g węglowodanów i 18,5g błonnika . Poza tym to zastrzyk energii na dobre kilka godzin- po takiej porcji nie myślę za chwilę o kolejnym posiłku, co czasem zdarza się w innych przypadkach. Tutaj nie ma o tym mowy!
SKŁADNIKI:
40g otrębów owsianych
1 szklanka wody
0,5 szklanki mleka sojowego bez dodatku cukru
25g porzeczkowego dżemu 100% firmy Łowicz- 1 łyżka
60g malin- u mnie mrożone
150g serka wiejskiego lekkiego
łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
20g masła orzechowego
PRZYGOTOWANIE:
Otręby zalewamy wodą, dodajemy cynamon, imbir i mieszamy
Jeżeli przygotowujemy je wieczorem- odstawiamy na noc pod przykryciem, w przeciwnym razie od razu gotujemy
Kiedy całość już lekko zgęstnieje dodajemy mleko sojowe i gotujemy przez około 5 minut
Jeżeli chcemy, aby owsianka była gęsta, odstawiamy do wystudzenia-najlepiej na kilka minut na zewnątrz, co jakiś czas mieszając
Gotową owsiankę podajemy z dżemem, malinami, serkiem wiejskim i masłem orzechowym
I ostatni punkt: rozkoszujemy się najpyszniejszym śniadaniem pod słońcem! Miłego dnia!:)
Źródło:http://peanutbuttermonster.blogspot.com/2014/10/dzem-dobry-czyli-sniadanie-idealne.html