Wykonanie
Zasada jest prosta- udane śniadanie, udany dzień. A jeśli ma być ono naprawdę udane to dla mnie MUSI być to najwspanialsza, najcudowniejsza i najsmaczniejsza owsianka.

Nie wyobrażam sobie poranka bez miski owsianki z
serkiem wiejskim,
owocami i
masłem orzechowym. O ile kiedyś bardzo rzadko po nią sięgałam, teraz jest ona stałym(i najlepszym) punktem mojego dnia. Niektórzy dziwią się, że mi się nie nudzi, ale przy takiej kombinacji zdrowych korzyści(o których można poczytać w tym
poście) i GENIALNEGO smaku na pewno z niej nie zrezygnuję. Poza tym ciężko tu mówić o nudzie, skoro możemy przebierać w dodatkach na tyle, że-teoretycznie- codziennie jemy "zupełnie coś innego". W moim przypadku najlepiej sprawdzają się
owoce jagodowe i ewentualnie
gruszki, jednak dzisiaj zdecydowałam się na nowe urozmaicenie-
dżem! Nie byle jaki, ale
dżem porzeczkowy 100%
owoców firmy Łowicz.Od dłuższego czasu planowałam jego zakup, ale zazwyczaj rezygnowałam w ostatniej chwili nie wiedząc, w jaki sposób go wykorzystam. W końcu się zdecydowałam i... już wiem, że bardzo dobrze zrobiłam. Lekko kwaskowaty smak
porzeczki świetnie skomponował się ze słodkimi
malinami, a dodatek
mleka sojowego zmienił moją tradycyjną owsiankę, przygotowywaną zawsze wyłącznie z użyciem
wody, w jej delikatniejszą wersję. Nie wspominając o przepysznym połączeniu dżem+masło
orzechowe- tutaj wszystko idealnie ze sobą współgra. Śniadanie naprawdę nie musi być nudne!Owsianka przygotowana według przepisu to 461kcal w tym 32,3g
białka, 18,1g tłuszczu, 42,8g węglowodanów i 18,5g błonnika . Poza tym to zastrzyk energii na dobre kilka godzin- po takiej porcji nie myślę za chwilę o kolejnym posiłku, co czasem zdarza się w innych przypadkach. Tutaj nie ma o tym
mowy!

SKŁADNIKI:40g
otrębów owsianych1 szklanka
wody0,5 szklanki
mleka sojowego bez dodatku
cukru25g
porzeczkowego dżemu 100% firmy Łowicz- 1 łyżka60g
malin- u mnie mrożone150g
serka wiejskiego lekkiegołyżeczka
cynamonuszczypta
imbiru20g
masła orzechowegoPRZYGOTOWANIE:
Otręby zalewamy
wodą, dodajemy
cynamon,
imbir i mieszamyJeżeli przygotowujemy je wieczorem- odstawiamy na noc pod przykryciem, w przeciwnym razie od razu gotujemyKiedy całość już lekko zgęstnieje dodajemy
mleko sojowe i gotujemy przez około 5 minutJeżeli chcemy, aby owsianka była gęsta, odstawiamy do wystudzenia-najlepiej na kilka minut na zewnątrz, co jakiś czas mieszającGotową owsiankę podajemy z
dżemem,
malinami,
serkiem wiejskim i
masłem orzechowymI ostatni punkt: rozkoszujemy się najpyszniejszym śniadaniem pod słońcem! Miłego dnia!:)