Wykonanie
Witajcie!Dzisiaj w ramach obiadu do pracy zdrowe, dietetyczne pulpety w
sosie pomidorowym z dodatkiem
kaszy jaglanej .Zapraszam!

Składniki na pulpety:
mięso mielone (u mnie
udziec z
indyka, jakieś 40 dkg)suszona
włoszczyzna (u mnie domowa:
marchew,
por i
pietruszka)
przyprawy:
sól,
pieprz,
słodka papryka,
chiliwoda, albo
bulion do gotowania pulpetówSkładniki na
sos pomidorowy:3 ząbki
czosnku2
szalotki (lub 1
cebula)
olej rzepakowyprzecier pomidorowy - 500 ml
przyprawy do smaku, u mnie również suszona
marchew,
por i
pietruszkaPrzygotowanie:Zaczynam od przygotowania pulpetów. Do
mięsa mielonego dodaję
przyprawy, tym razem dodałam sporo suszonych i zmielonych warzyw:
marchew,
pietruszka,
por oraz
paprykę,
chili,
pieprz i
sól. Całość dokładnie wymieszałam i ulepiłam małe kulki. Nastawiłam
wodę, do której wrzuciłam trochę
włoszczyzny i posoliłam ją.Akcja sos: drobno pokroiłam
szalotki i
czosnek - wrzuciłam na gorący
olej rzepakowy i nieco pomieszałam. Po chwili dodałam
przecier pomidorowy, zmniejszyłam ogień i pomieszałam. Doprawiłam
solą i
pieprzem.
Woda się zagotowała - wrzuciłam pulpety - nie wszystkie na raz, dosłownie kilka. Jak wypłynęły dodałam je do
sosu pomidorowego. I w sosie dusiły się pod przykryciem jakieś 20 minut, co jakiś czas je mieszałam.

W tzw. międzyczasie ugotowałam
kaszę jaglaną. Gdy wszystko było gotowe spakowałam porcję do pojemnika do pracy.


I to było danie do pracy, ale w domu był też obiad, te same pulpety z tym samym sosem podałam z
makaronem. W
sumie tak samo można spakować do pracy. Dodatki zależą od Was.


Sam
sos pomidorowy można wykorzystać jako sos do
makaronu,
kaszy, czy po zredukowaniu jako baza do pizzy.Smacznego!