ßßß
Składniki:dynia (kawałek 30 dkg)1 cebula3 ząbki czosnku1 marchewkaliście laurowe, ziele angielskie, imbir, pieprz ziołowy, sól, pasta harrisa (1/2 łyżeczki), pasta pomidorowa (1 łyżka), papryka słodka1 szklanka mleka 2%1/2 szklanki wody (lub bulionu)prażone pestki dyni - opcjonalniekasza jęczmienna - opcjonalniePrzygotowanie:zaczęłam od pokrojenia dyni w kostkę, marchewki w plasterki, cebuli w półplasterki i czosnku jak wyszłododałam wszystko do garnka z grubym dnem, podlałam niewielką ilością wody i włączyłam gaznastępnie dodałam wszystkie przyprawy i często mieszałam, co jakiś czas podlewałam wodą, w sumie użyłam około 1/2 szklankigdy dynia była już w zasadzie papką dodałam 1 szklankę mleka, doprowadziłam do wrzeniazmiksowałam wszystko na gładką zupę-krem (wcześniej wyłowiłam ziele angielskie i liście laurowe)jeszcze chwilę pogotowałam i podałamZupę podałam z ugotowaną wcześniej kaszą jęczmienną i prażonymi pestkami dyni. Muszę nieskromnie powiedzieć, że to idealny eksperyment ostatnich dni :) Dynia teraz jest do kupienia praktycznie wszędzie, więc jeśli macie ochotę spróbować szczerze polecam!Smacznego!