Wykonanie
Dzisiaj dyniowa zupa-krem, którą przygotowałam inaczej niż zwykle.Jakiś czas temu na blogu pokazywałam już zupę-krem z
kalafiora, która gotowana była na
mleku. Przepis możecie znaleźć tutaj: zupa kalafiorowa na
mlekuTym razem spróbowałam z zupą
dyniową i muszę ogłosić sukces! Zupa była pyszna :)

Składniki:
dynia (kawałek 30 dkg)1
cebula3 ząbki
czosnku1
marchewkaliście laurowe,
ziele angielskie,
imbir,
pieprz ziołowy,
sól, pasta harrisa (1/2 łyżeczki), pasta pomidorowa (1 łyżka),
papryka słodka1 szklanka
mleka 2%1/2 szklanki
wody (lub
bulionu)prażone
pestki dyni - opcjonalnie
kasza jęczmienna - opcjonalniePrzygotowanie:zaczęłam od pokrojenia dyni w kostkę,
marchewki w plasterki,
cebuli w półplasterki i
czosnku jak wyszłododałam wszystko do garnka z grubym dnem, podlałam niewielką ilością
wody i włączyłam gaznastępnie dodałam wszystkie
przyprawy i często mieszałam, co jakiś czas podlewałam
wodą, w
sumie użyłam około 1/2 szklankigdy
dynia była już w zasadzie papką dodałam 1 szklankę
mleka, doprowadziłam do wrzeniazmiksowałam wszystko na gładką zupę-krem (wcześniej wyłowiłam
ziele angielskie i
liście laurowe)jeszcze chwilę pogotowałam i podałamZupę podałam z ugotowaną wcześniej
kaszą jęczmienną i prażonymi
pestkami dyni. Muszę nieskromnie powiedzieć, że to idealny eksperyment ostatnich dni :)
Dynia teraz jest do kupienia praktycznie wszędzie, więc jeśli macie ochotę spróbować szczerze polecam!Smacznego!