Wykonanie
Pstrąg to jedna z kilku ryb, którą można przygotować w ten sposób. Równie dobrze sprawdzi się tutaj także, np. dorada. Ważne jest by
ryba pozostała w jednym kawałku, gdyż w ten sposób nie wyschnie, a
mięso będzie soczyste i bardzo miękkie. Domyślam się, że nie wszyscy chcą by ich posiłek na nich patrzył, ale uwierzcie mi, że podanie jej w całości wygląda naprawdę efektownie :)Składniki (na 2 porcje):2 całe
pstrągi (ok. 600 g)0,5 kg
ziemniaków1
cebula4 ząbki
czosnkuświeży
kopereksok z cytrynyprzyprawy:
sól,
pieprz,
rozmaryn,
ostra papryka3-4 łyżki
oliwyPrzygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a
czosnek tniemy na plasterki .
Pstrągi w razie potrzeby patroszymy i skrobiemy z łusek. Dokładnie myjemy. Doprawiamy
solą,
pieprzem i skrapiamy
sokiem z cytryny.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę
oliwy i układamy część
cebuli i
czosnku . Resztę wkładamy do środka ryb i na wierzch.
Pstrąga umieszczamy w naczyniu, posypujemy
koperkiem i skrapiamy
oliwą (ok. 1 łyżki). Odstawiamy na minimum 30 minut.
Ziemniaki porządnie myjemy i wkładamy do garnka w łupinach . Zalewamy
wodą i gotujemy 15 minut od zagotowania. Po odlaniu i wyjęciu z garnka kroimy je na 4 lub 6 części (w zależności od wielkości
ziemniaków). Umieszczamy w misce, polewamy pozostałą
oliwą i posypujemy
papryką oraz
rozmarynem. Dokładnie mieszamy, by
przyprawy obtoczyły wszystkie kawałki.
Ziemniaki przekładamy do tego samego naczynia, w którym jest
ryba lub do drugiego, jeśli nie posiadamy tak dużego. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na ok. 30 minut.Podajemy w całości razem z
ziemniakami. Możemy także podać z pieczonymi warzywami (np.
pomidorem) i cząstkami
cytryny.
