ßßß Cookit - przepis na RYBA W GALARECIE .

RYBA W GALARECIE .

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
-1 kg ryby np: miruny lub innej
-1 opakowanie włoszczyzny mrożonej w paski
-1 puszka zielonego groszku jak lubicie
-żelatyna na 2,5 litra
-bułka tarta ( do panierowania ryby)
-3 jajka (do panierowania ryby)
-liść laurowy
-ziele angielskie
-troszkę octu do smaku
-sól
-olej
-łyżka cukru do (wyważenia smaku słodko kwaśnego)
-kilka ziaren pieprzu
WYKONANIE:
-rybę obtaczamy w jaju i bułce (panierka doprawiona sola i pieprzem)
smażymy na gorącym oleju,usmażoną wykładamy na półmisek.Następnie przygotowujemy zalewę,do garnka wlewamy tyle wody ile mamy podane na paczce żelatyny ja na 1 kg ryby rozrabiam 2,5 litra żelatyny.Do odmierzonej wody wrzucamy ziele angielskie,liść laurowy ,pieprz włoszczyznę,na sam koniec groszek konserwowy zagotowujemy wszystko ,
Po zagotowaniu wsypujemy żelatynę (pamiętajmy żelatyny nie gotujemy) mieszamy szybko żeby żelatyna dobrze się rozpuściła .Teraz wszystko doprawimy odrobiną octu cukru i soli smak zalewy musi być wyrazisty ,tak przygotowaną zalewą zalewamy naszą wcześniej usmażoną rybkę dekorujemy wedle uznania i czekamy aż zalewa ostygnie .wtedy wstawiamy do lodówki i czekamy aż całość stężeje .Danie bardzo proste i naprawdę szybko się robi .
Źródło:http://kulinarnemarzenia.blogspot.com/2014/07/ryba-w-galarecie.html