Wykonanie
Znów robiłam rogaliki. Po tych ostatnich, z
serem, nie mogłam sobie tego odmówić.Bardziej na słodko, zamarzyły mi się w jednej z najprostszych form-z
dżemem, u mnie
rabarbarowo-
truskawkowo-
jabłkowym.Tym razem nieco grubiej rozwałkowałam ciasto, dzięki
czemu są bardziej puszyste.Idealne na śniadanie czy przekąskę, szczególnie z
cukrem pudrem i
serkiem naturalnym :-)

/Whole wheat bagels with jam(scroll down to see a recipe in English)Składniki (12-14 sztuk)Ciasto:150 g
mąki pszennej150 g
mąki pszennej razowej20 g świeżych
drożdży50 g
cukru1/2 łyżeczki
soli50 g miękkiego
masła lub
margarynyletnia
wodasłoik dowolnego
dżemu (u mnie
rabarbarowo-
truskawkowo-
jabłkowy)Przygotowanie:Do
drożdży dodać ok. 1/2 szklanki letniej
wody, rozrobić i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiać obie
mąki, dodając pozostałe na sitku
otręby. połączyć z
solą i
cukrem, dodać rozczyn
drożdżowy i wyrobić, podlewając
wodą lub podsypując
mąką w razie potrzeby. Podczas wyrabiania dodawać po kawałeczku
masła, a gdy ciasto będzie już elastyczne, włożyć je do miski i odstawić do podwojenia objętości (ok. 40-60 minut).Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze kawałki i rozwałkować na cienkie placki. Pokroić je w trójkąty (bardziej szersze niż dłuższe). Nakładać
dżem, zawijać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego rogalika posmarować
białkiem jaja i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 10-14 minut do zarumienienia (bez termoobiegu; można go włączyć na ostatnie 2 minuty pieczenia).Po wystudzeniu posmarować lukrem, posypać
cukrem pudrem lub jeść suche, jeszcze gorące.

Ingredients (12-14 bagels)Dough:150 g of wheat
flour150 g whole wheat
flour20 g of fresh yeast50 g sugar1/2 teaspoon salt50 g soft butter or
margarinelukewarm waterjar of jam (I used Rhubarb strawberry and apple jam)Preparation:Add about 1/2 cup lukewarm water to yeast, dissolve and let stand for a few minutes in a warm place.
Sieve both flours into a bowl, stir with salt and sugar, add the yeast leaven. Knead the dough, add water or
flour if necessary. During kneading, gradually add the butter, and when the dough is elastic, put them into a bowl and leave to double in volume (about 40-60 minutes).Divide the dough into smaller pieces and roll out into
thin pancakes. Cut them into triangles (
more wider
than long). Put some jam, wrap and place on a baking sheet lined with baking paper. Every bagel spread with egg white and place in oven preheated to 190 degrees C. Bake for 10-14 minutes until golden brown (without convection, you can turn it on in the last 2 minutes of baking).After cooling, spread with frosting, sprinkle with powdered sugar or eat dry, still hot.Panissimo-La Greg / Yeastspotting