ßßß Cookit - przepis na Gotowana szynka po staropolsku

Gotowana szynka po staropolsku

nazwa

Wykonanie

Ostatnio stwierdziłam, że trzeba zacząć wykorzystywać zapasy z zamrażarki. Jest duża i paradoksalnie wiecznie brakuje w niej miejsca. Zastanawiam się, jak funkcjonują ludzie, którzy korzystają tylko z dwóch szuflad, które są razem z lodówką... U mnie w domu by to nie przeszło :-)
Dzisiaj-szynka. Ze sklepową nie ma nawet co porównywać. Miękka i soczysta, idealna na święta. Niezwykle prosta w przygotowaniu.
A smak... palce lizać :-)
Przepis znalazłam na blogu Słodzę Solę Pieprzę .
/Old Polish cooked ham
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
Marynata:
1 litr wody
3 płaskie łyżki soli
2 łyżki cukru
1/2 łyżki octu
1/2 łyżki pieprzu ziarnistego
4 ziela angielskie
2-3 liście laurowe
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżka suszonego tymianku (zastąpiłam majerankiem)
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka kminku
3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Składniki marynaty zagotować w dużym garnku i wystudzić. Następnie włożyć umyte (i w razie potrzeby obwiązane sznurkiem) mięso i zostawić na noc.
Na drugi dzień ugotować mięso w marynacie przez 45-60 minut, obracając mniej więcej co 15 minut. Zostawić w wodzie, aż wystygnie.
Szynka zachowuje świeżość przez około 3 dni.
Ingredients:
1 kg pork ham
Marinade:
1l water
3 flat tbsp salt
2 tbsp sugar
1/2 tbsp vinegar
1/2 tbsp peppercorn
4 grains of allspice
2-3 bay leaves
1 tbsp dried marjoram
1 tbsp dried thyme (I replaced it with marjoram)
1 tbsp powdered sweet pepper
1 tbsp cumin
3 garlic cloves
Preparation:
Boil marinade ingredients in a large pot and let it cool. Then put into a pot with a marinade washed (and, if necessary, tied with string) meat and leave it for the night. The next day cook the meat for 45-60 minutes, turning about every 15 minutes. Leave in water until cold.
Ham stays fresh for about 3 days.
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/04/gotowana-szynka-po-staropolsku.html