Wykonanie
Ostatnio stwierdziłam, że trzeba zacząć wykorzystywać zapasy z zamrażarki. Jest duża i paradoksalnie wiecznie brakuje w niej miejsca. Zastanawiam się, jak funkcjonują ludzie, którzy korzystają tylko z dwóch szuflad, które są razem z lodówką... U mnie w domu by to nie przeszło :-)Dzisiaj-
szynka. Ze sklepową nie ma nawet co porównywać. Miękka i soczysta, idealna na święta. Niezwykle prosta w przygotowaniu.A smak... palce lizać :-)Przepis znalazłam na blogu Słodzę
Solę Pieprzę .

/Old Polish cooked ham(scroll down to see a recipe in English)Składniki:1 kg
szynki wieprzowejMarynata:1 litr
wody3 płaskie łyżki
soli2 łyżki
cukru1/2 łyżki
octu1/2 łyżki
pieprzu ziarnistego4
ziela angielskie2-3
liście laurowe1 łyżka suszonego
majeranku1 łyżka suszonego
tymianku (zastąpiłam
majerankiem)1 łyżka
papryki słodkiej1 łyżka
kminku3 ząbki
czosnkuPrzygotowanie:Składniki marynaty zagotować w dużym garnku i wystudzić. Następnie włożyć umyte (i w razie potrzeby obwiązane sznurkiem)
mięso i zostawić na noc.Na drugi dzień ugotować
mięso w marynacie przez 45-60 minut, obracając mniej więcej co 15 minut. Zostawić w wodzie, aż wystygnie.
Szynka zachowuje świeżość przez około 3 dni.

Ingredients:1 kg
pork hamMarinade:1l water3 flat tbsp salt2 tbsp sugar1/2 tbsp vinegar1/2 tbsp peppercorn4 grains of allspice2-3 bay leaves1 tbsp dried marjoram1 tbsp dried thyme (I replaced it with marjoram)1 tbsp powdered sweet pepper1 tbsp cumin3 garlic clovesPreparation:Boil marinade ingredients in a large pot and let it cool. Then put into a pot with a marinade washed (and, if necessary, tied with string) meat and leave it for the night. The next day cook the meat for 45-60 minutes, turning about every 15 minutes. Leave in water until cold.Ham stays fresh for about 3 days.